Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Molins de vent, esglésies, canteranos, poblats prehistòrics, cabanes de roter, fòssils d’animals extints, torres de defensa, tafones, viles romanes, tèxtils, coves, sínies, cants litúrgics, llogarets, protocols notarials, quadres, jardins... tot això (i molt més!) fa part del patrimoni històric de Mallorca.

Al Consell de Mallorca es protegeixen escars, es tramiten els permisos per dur a terme les excavacions arqueològiques, es cataloguen antics casals urbans, es restauren molins d’aigua...

Amb tot això intentem preservar les restes que ens deixaren els navegants que arribaren a l’illa a l’antiguitat, els edificis que donen caràcter als centres històrics dels nostres pobles i ciutats, els enginys que permetien moldre el blat conreat als camps del Pla o els documents que testimonien les relacions comercials dels mallorquins durant l’edat mitjana.

Entre tot el patrimoni, tenim especial cura d’aquells elements que són únics, rellevants, singulars, excepcionals i els declarem Béns catalogats o Béns d’Interès Cultural.  Per poder fer-ho bé  necessitem inventariar, classificar, aprendre, compartir... Per poder protegir ens cal assessorar, supervisar, informar, intervenir, acompanyar, explicar, i en algunes ocasions, sancionar.

L’objectiu: que les generacions futures coneguin i gaudeixin del llegat d’aquells qui ens precediren. Un llegat que ho condiciona pràcticament tot, des del paisatge insular fins la manera de mostrar-nos al món.

Una setantena de torres, talaies, talaiots i altres elements patrimonials s'encenen pels Drets Humans

Una setantena de torres, talaies, talaiots i altres elements patrimonials s'encenen pels Drets Humans

(11/01/2020)

 

L'esdeveniment ha tengut lloc a Mallorca, Menorca, Marroc i Tunísia

Devers setanta torres, talaies, talaiots i altres elements patrimonials de Mallorca, Menorca, Marroc i Tunísia s'han encès avui migdia, i ho tornaran a fer a les 18.30 hores, pels Drets Humans en una iniciativa liderada pel departament de Patrimoni del Consell de Mallorca amb la col·laboració d'Amnistía Internacional, la Societat Balear de Matemàtiques, l'Institut de Marratxí, la Federació de Cors i el Fons Mallorquí de solidaritat i Cooperació. La presidenta del Consell, Catalina Cladera; la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han participat en l'encesa que s'ha duit a terme a la torre del Castell de Bellver de Palma.

A Mallorca hi ha hagut 54 punts d'encesa, a Menorca s'hi han sumat una trentena de talaiots, i també hi ha hagut entitats que s'hi han sumat a Marroc i Tunísia.

Aquest esdeveniment té un doble objectiu: reivindicar i difondre el patrimoni històric mallorquí alhora que es reclama que es respectin els Drets Humans.

L'encesa "Torres de Mallorca. Un cant pels drets humans" proposa un cant col·lectiu a partir de la cançó "Viatge a Ítaca" de Lluís Llach, que s'ha sumat, per segon any consecutiu, a la lectura del manifest.

El manifest d'enguany ha recordat que la iniciativa va néixer de la societat civil mallorquina, concretament de l'IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques, en agreujar-se la situació de les persones que fugen dels seus països d'origen com a refugiades i "en condicions infrahumanes". El text ha recordat que "partint de fets històrics com la creació d'una xarxa de torres de vigilància arreu de tot Mallorca i un sistema ideat pel matemàtic i historiador Joan Binimelis de senyals de llum i de fum per advertir els perills en el segle XVI, l'acte d'avui i l'acció proposada dona la volta a la història i proposa que les torres, talaies i talaiots siguin punts de llum i finestres obertes a l'acollida".

Al manifest es lamenta que el drama que pateixen les persones refugiades segueix vigent i que l'acte pretén ser un toc d'atenció i una exigència d'acció a qui té responsabilitats. "És per això que avui dissabte 11 de gener de 2020 encenem les torres, talaies i talaiots amb fum de dia i amb foc de nit. No ho feim per avisar de cap enemic que amenaci la nostra costa sinó contra els perills en què podem caure com a societat: la intolerància, la desigualtat o la deshumanització", afegeix el manifest.

 

A la sala de premsa hi trobareu el manifest.

Tràmits i procediments relacionats