Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Molins de vent, esglésies, canteranos, poblats prehistòrics, cabanes de roter, fòssils d’animals extints, torres de defensa, tafones, viles romanes, tèxtils, coves, sínies, cants litúrgics, llogarets, protocols notarials, quadres, jardins... tot això (i molt més!) fa part del patrimoni històric de Mallorca.

Al Consell de Mallorca es protegeixen escars, es tramiten els permisos per dur a terme les excavacions arqueològiques, es cataloguen antics casals urbans, es restauren molins d’aigua...

Amb tot això intentem preservar les restes que ens deixaren els navegants que arribaren a l’illa a l’antiguitat, els edificis que donen caràcter als centres històrics dels nostres pobles i ciutats, els enginys que permetien moldre el blat conreat als camps del Pla o els documents que testimonien les relacions comercials dels mallorquins durant l’edat mitjana.

Entre tot el patrimoni, tenim especial cura d’aquells elements que són únics, rellevants, singulars, excepcionals i els declarem Béns catalogats o Béns d’Interès Cultural.  Per poder fer-ho bé  necessitem inventariar, classificar, aprendre, compartir... Per poder protegir ens cal assessorar, supervisar, informar, intervenir, acompanyar, explicar, i en algunes ocasions, sancionar.

L’objectiu: que les generacions futures coneguin i gaudeixin del llegat d’aquells qui ens precediren. Un llegat que ho condiciona pràcticament tot, des del paisatge insular fins la manera de mostrar-nos al món.

Patrimoni se suma un any més a les Jornades Europees de Patrimoni

Patrimoni se suma un any més a les Jornades Europees de Patrimoni

(31/10/2019)

Durant tot el dematí, mig centenar de persones han gaudit d’alguna de les visites guiades

La Direcció Insular de Patrimoni ha organitzat avui tres visites guiades a diferents intervencions fetes o que s’estan fent i hi han participat unes cinquanta persones.  Aquesta iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea se celebra ininterrompudament des de 1999 i es considera la iniciativa més important d’Europa relacionada amb el patrimoni cultural.

En el marc de les JEP 2019, s’ha duit a terme una visita guiada al ramal de la síquia d’en Baster, que abasteix d’aigua el monestir de la Real, i s’hi ha pogut veure aquesta infraestructura en funcionament. Ha estat possible gràcies a la col·laboració del monestir de la Real i la comunitat de regants de la síquia d’en Baster.

D’altra banda, un grup d’unes 20 persones ha pogut veure les obres de restauració dels molins hidràulics de Galatzó a Calvià i escoltar les explicacions de la responsable dels projectes i coordinadora de la Unitat de Patrimoni Historicoindustrial del Consell de Mallorca, Aina Serrano. Els molins es documentaren per primera vegada l’any 1501 i ara el Consell n’està duent a terme la restauració arquitectònica i de la maquinària.

La tercera activitat organitzada avui, amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, ha estat una visita guiada al taller de restauració del Bisbat de Mallorca a Palma, en el marc de la Comissió Mixta.

Tràmits i procediments relacionats