Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Molins de vent, esglésies, canteranos, poblats prehistòrics, cabanes de roter, fòssils d’animals extints, torres de defensa, tafones, viles romanes, tèxtils, coves, sínies, cants litúrgics, llogarets, protocols notarials, quadres, jardins... tot això (i molt més!) fa part del patrimoni històric de Mallorca.

Al Consell de Mallorca es protegeixen escars, es tramiten els permisos per dur a terme les excavacions arqueològiques, es cataloguen antics casals urbans, es restauren molins d’aigua...

Amb tot això intentem preservar les restes que ens deixaren els navegants que arribaren a l’illa a l’antiguitat, els edificis que donen caràcter als centres històrics dels nostres pobles i ciutats, els enginys que permetien moldre el blat conreat als camps del Pla o els documents que testimonien les relacions comercials dels mallorquins durant l’edat mitjana.

Entre tot el patrimoni, tenim especial cura d’aquells elements que són únics, rellevants, singulars, excepcionals i els declarem Béns catalogats o Béns d’Interès Cultural.  Per poder fer-ho bé  necessitem inventariar, classificar, aprendre, compartir... Per poder protegir ens cal assessorar, supervisar, informar, intervenir, acompanyar, explicar, i en algunes ocasions, sancionar.

L’objectiu: que les generacions futures coneguin i gaudeixin del llegat d’aquells qui ens precediren. Un llegat que ho condiciona pràcticament tot, des del paisatge insular fins la manera de mostrar-nos al món.

Comencen les Jornades d'intercanvi d'iniciatives de valorització econòmica del patrimoni de la pedra l’illa de Mallorca

Comencen les Jornades d'intercanvi d'iniciatives de valorització econòmica del patrimoni de la pedra l’illa de Mallorca

(21/10/2019)

La vicepresidenta i consellera del departament de Sostenibilitat i Medi Ambient Aurora Ribot ha destacat que la “la conservació d'aquest tresor és també la conservació del nostre entorn i del paisatge que tant el caracteritza"

Aquestes jornades tindran lloc els dies 21, 22 i 23 d’octubre amb convidats de Catalunya on la pedra en sec també es un patrimoni cultural. Es farà la presentació del projecte "La pedra com un recurs territorial generador d'activitat econòmica i ocupació" i que pretén valoritzar el patrimoni, recursos naturals i paisatgístics i de formació per dinamitzar les comarques de Les Garrigues, Segrià, L’Urgell i Pla d’Urgell. 

“Les oportunitats laborals i de formació que es deriven d’aquest patrimoni, la transmissió d’un llegat ple d’Història i la convicció de continuar pel camí de la conservació i la sostenibilitat territorial com obligacions amb les generacions futures” ha remarcat la consellera Ribot afirmant-se en la conservació d’aquest llegat tan important.
Així mateix aquestes jornades volen ser intercanvi d’idees i coneixements tan en la gestió com en la feina que fan els margers amb una tècnica que al desembre passat va ser declarada patrimoni immaterial de la Unesco.

Tràmits i procediments relacionats