Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Notícies

El Consell de Mallorca crea l’Observatori del Paisatge

El Consell de Mallorca crea l’Observatori del Paisatge

(23/09/2020)

L’Observatori és un òrgan consultiu i participatiu que integra una trentena de membres entre entitats, col•legis professionals i institucions, i té per objectiu fer del paisatge un eix transversal en totes les polítiques de la institució insular.

A la sala de plens del Consell de Mallorca, aquest dimecres, s’ha constituït l'Observatori del Paisatge, un òrgan consultiu i de participació que té com a funció assessorar i impulsar la implantació de l'Estratègia del paisatge de la institució insular. És una eina per salvaguardar els valors del paisatge i que esdevindrà un eix transversal en totes les polítiques del Consell. En formen part una trentena d’entitats, col•legis professionals i institucions.

La presidenta Catalina Cladera ha valorat molt positivament la creació d'aquest observatori que centra l’atenció en el paisatge «un element important de la qualitat de vida de la població en els medis urbans i rurals, a les zones degradades i a les de gran qualitat, en els espais de reconeguda bellesa excepcional i en els més quotidians». Cladera també ha remarcat que «contribueix a la consolidació de la identitat i un component fonamental del patrimoni natural i cultural».

Per part seva la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, ha remarcat la importància de tenir una política de paisatge coherent i transversal a Mallorca: «cal tenir present que les característiques i els valors materials del paisatge de Mallorca són fràgils i vulnerables per les condicions especials que imposa la insularitat i per l'elevada visibilitat i freqüents visites als paisatges d'una illa de dimensions modestes, intensament poblada».

Conformen l'Observatori una trentena de participants: representants de tres municipis de Mallorca de la FELIB, membres dels col•legis professionals (arquitectes, geògrafs, enginyeries...) i associacions i entitats relacionades amb el paisatge (GOB, ARCA, Tramuntana XXI), portaveus de tots els departaments del Consell (ja que es tracta d'incloure a les polítiques el paisatge de forma transversal) i de les direccions insulars amb competències en paisatge i perfils tècnics (Urbanisme, Territori, Medi Ambient o Patrimoni), delegats de cada partit polític amb representació al Consell i representants d'altres institucions amb competències sobre paisatge com la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, la Comissió Balear de Medi Ambient i Delegació de Govern.

Amb la creació de l'Observatori del Paisatge es dona compliment a un dels objectius de l'Estratègia del paisatge, aprovada el febrer 2019. Aquest òrgan a partir d'ara podrà assessorar i suggerir propostes per millorar paisatge, recuperar-lo, integrar-lo en diverses actuacions que l'afectin, com per exemple infraestructures viàries, un parc fotovoltaic, una depuradora, etc. A més, serà una eina fonamental en el desenvolupament de dues iniciatives legislatives impulsades pel Consell de Mallorca: la Llei de la Serra de Tramuntana i la Llei del paisatge.

L'any que ve serà el desè aniversari de la declaració de la serra com a paisatge cultural tutelat per la UNESCO, i per celebrar-ho, Mallorca serà la seu del Congrés Internacional de Seguiment del Conveni Europeu del Paisatge en el qual participaran tots els països que l'han ratificat i altres convidats. Aquest congrés servirà per intercanviar experiències i coneixements sobre les polítiques paisatgístiques.