La presidenta Cladera anuncia que Mallorca acollirà la tercera edició de la Cimera de Turisme Sostenibe

La presidenta Cladera anuncia que Mallorca acollirà la tercera edició de la Cimera de Turisme Sostenibe

(31/03/2023)

La segona edició del fòrum internacional marca el camí cap a la sostenibilitat del sector turístic.

La segona edició de la Cimera de Turisme Sostenible, que ha conclòs avui a Palma, ha reflexionat sobre quin és el camí cap a la sostenibilitat turística. La cita, organitzada per la Fundació Mallorca Turisme del Consell de Mallorca i l’Observatori de Turisme Sostenible, amb la col·laboració de l’Organització Mundial del Turisme, ha convertit Mallorca en el centre del debat sobre la sostenibilitat. Representats del sector públic, privat i de la cadena de valor turística han tractat el repte de convertir el turisme en un motor econòmic sostenible.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, que ha participat a la cloenda de la Cimera, ha afirmat que «El futur del turisme ha de ser sostenible. A Mallorca el camí cap a la sostenibilitat turística ja s’ha iniciat, per no tornar enrere. Aquest és el camí on farem feina plegats sector públic i sector privat, amb una mirada més transversal del que és el turisme. No és només una política sectorial, sinó que abasta tota la mirada que hem de posar a Mallorca, perquè necessitam seguir sent referent en turisme sostenible».

«Hem de seguir marcant el camí del turisme del futur, però ho hem de fer amb l’harmonia que precisa economia i territori, turista i societat. Aquest és el camí que marca la sostenibilitat i sense cap dubte estic convençuda que ho farem possible entre tots. Sobre tot amb l’experiència que ja tenim, hem estat punters i líders en turisme durant anys, i ho seguirem sent en el turisme sostenible», ha afegit la presidenta. Cladera també ha anunciat que «la edició d’enguany ha estat un èxit i puc anunciar que l’any acollirem la tercera edició de la Cimera de Turisme Sostenible amb l’Organització Mundial del Turisme, que fa que Mallorca segueixi sent un referent en turisme sostenible al món».

La secretària d’Estat de Turisme, Rosa Ana Morillo, i l’assessora especial del secretari general per la sostenibilitat de l’Organització Mundial del Turisme, Isabel Oliver, han fet la cloenda de la Cimera. La secretària d’Estat ha afirmat que «és un luxe que Mallorca pugui ser la seu d’un esdeveniment d’aquest tipus. A Espanya som líders i referents en sostenibilitat. Una destinació com Mallorca, que ho té tot, està apostant de manera decidida per una llei de turisme circular, per un decreixement turístic en nom de la qualitat i no del volum. Des del Govern d’Espanya recolzam amb el Pla de Recuperació las partides específiques per a la millora de destinacions, per millorar en sostenibilitat mediambiental, social i territorial. Invertint en la destinació, millorant la sostenibilitat de la destinació, millores la qualitat de l’oferta turística i té un impacte directe a les empreses i als ciutadans. Les administracions tenim la responsabilitat de cuidar el territori i que el turisme deixi un impacte positiu al territori».

La jornada d’avui ha començat amb la intervenció del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears, Iago Negueruela, que ha destacat que la nova llei turística introdueix i defineix la metodologia per calcular el concepte de circularitat al sector, així com mesures dirigides a millorar la salut laboral de les persones treballadores. «Apostam per la ciència, que estableix les millores ergonòmiques que s’han de fer per reduir la sinistralitat. Així ho diuen metges, inspectors, mútues i sobre tot les treballadores del sector, hem d’escoltar-les més», ha afegit el conseller.

La vicepresidenta segona del Consell i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, també ha participat Cimera i ha explicat els eixos més importants del projecte estratègic de gestió de matèria orgànica de Mallorca ‘Tanca el cercle’ que, en paraules de la consellera, «és un projecte que està fent caminar Mallorca cap a la sostenibilitat perquè Mallorca sols serà sostenible si la seva principal activitat econòmica també és sostenible». Ribot ha afegit que «el nostre model turístic està creixent en sostenibilitat i des de les institucions, les empreses i la societat civil tenim el deure de teixir una aliança que sigui compatible amb la vida en el mitjà i llarg termini».

La Cimera de Turisme Sostenible, i sota el lema de Liderar la transformació, ha abordat diversos temes i problemàtiques. Des del paper de les destinacions en el procés de transformació fins a les diferents perspectives de la sostenibilitat, l’economia circular, la gestió de dades i la cooperació precompetitiva. A la cita han acudit més de 400 assistents relacionats amb el sector turístic.

Vídeos

cimera