Institucions públiques i pescadors funden el Grup d’Acció Local de Pesca de Mallorca

Institucions públiques i pescadors funden el Grup d’Acció Local de Pesca de Mallorca

(21/05/2022)

Aquesta fita important permetrà que el sector de la pesca tengui una plataforma de representació unificada i pugui participar en el desenvolupament i la dinamització de les zones pesqueres de l’illa

La Llotja des Peix de Palma ha acollit l’acte fundacional del Grup d’Acció Local de Pesca (GALP) de Mallorca, constituït per una setantena d’entitats, entre Consell, ajuntaments, confraries, pescadors, federacions de comerç i associacions. L’objectiu d’aquesta unió és impulsar i col·laborar en la governança de les zones costaneres de l’illa de Mallorca, participant activament en la dinamització local, la creació d’ocupació, la diversificació econòmica i el benestar social, principalment en l’àmbit pesquer i local.

Per tot això, hi estan representats agents públics i privats (entitats o particulars) interessats i implicats en aquest àmbit d’actuació, que a partir d’ara tendran una plataforma de representació unificada de les necessitats del sector, i podran millorar la seva visibilitat i potenciar la participació del sector pesquer en el desenvolupament de les zones costaneres. 

"Avui és un bon dia per Mallorca i pel nostre sector pesquer perquè cobrim el buit de ser l’única illa de les Balears sense Grup d’Acció Local de Pesca i perquè obrim un espai de cogovernança que serà la casa comuna de tots els agents, públics o privats, entitats o particulars, interessats en el desenvolupament sostenible de les zones costaneres de Mallorca i el medi marí", ha expressat la presidenta del Consell. Cladera ha agraït tothom que ha fet possible la creació d'aquest grup i especialment a Mallorca Rural "entitat germana", ha dit, que ha contribuït a aquesta iniciativa i en la qual el Consell de Mallorca en forma part i n'assumeix la presidència. 

"Si Mallorca Rural està funcionant com a dinamitzador de la zona rural de Mallorca amb ajuts específics i de recerca, també ho farà també al medi marí i sector pesquer a través d'aquest nou grup d'acció", ha conclòs.

El president de l’OP Mallorcamar, Pedro Mercant, ha donat la benvinguda a tothom i ha afirmat: «Necessitam que el sector estigui unit, per aprofitar cada recurs i oportunitat que ens arribi per millorar».

Per la seva banda, el president de la Federació Balear de Confraries, Domingo Bonnín, ha expressat el seu desig que el nou «camí sigui ple d'aventures i coneixences». A més, ha afegit que «el futur passa perquè fem les coses junts, i això ens ho permetrà el GALP».

Finalment, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha recordat els inicis per impulsar aquesta associació i ha agraït «la feina de les confraries i del sector privat, sobretot als que teniu les barques, els que pescau cada dia, i a les entitats del sector. La unió ho fa fet possible».

El GALP serà ara l’encarregat d’executar programes i estratègies de desenvolupament local participatiu (amb metodologia Leader), des del punt de vista econòmic, històric, tecnològic, mediambiental i social. A més, elaborarà i promourà projectes sobre aspectes relacionats amb la pesca, i gestionarà fons públics i privats estratègics per a les finalitats establertes per l’Assemblea General. 

Consell Rector

En total, han estat 74 les parts signants, que han acordat aprovar el Consell Rector, amb 7 membres del sector privat i 6 del sector públic. Aquest òrgan  representarà i cuidarà la consecució dels interessos de l’associació d’acord amb les disposicions de l’Assemblea General i els principis associatius.

Vídeos

Acte Llotja peix