Vés enrere Cladera presenta la Casa Violeta, el primer centre especialitzat de l’Estat per a dones víctimes de violència masclista amb problemes de salut mental

Cladera presenta la Casa Violeta, el primer centre especialitzat de l’Estat per a dones víctimes de violència masclista amb problemes de salut mental

(31/03/2023)

La presidenta ha destacat la voluntat del Consell d'atendre de forma integral i especialitzada les dones víctimes d'agressions masclistes

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha presentat aquest divendres la Casa Violeta, un nou centre especialitzat a atendre dones víctimes de violència masclista amb problemes de salut mental greus derivats del maltractament causat per l'home agressor. Es tracta del primer recurs d'aquestes característiques a tot l'estat. 

"És una iniciativa pionera amb la qual intensificam l'atenció a les dones víctimes i amb el model que feim servir als nostres serveis, centrat en la persona, on les institucions són les que s'adapten a les persones i, en aquest cas, a les necessitats de cada dona" ha expressat Cladera. 

La Casa Violeta s'ubicarà a Can Beltran, a Inca, i és un projecte que es durà a terme amb Es Garrover, entitat del tercer sector de referència en salut mental a la comarca del Raiguer i integrant de Tres Salut Mental.

Cladera ha assenyalat que aquest nou servei forma part de la voluntat del Consell d'oferir una atenció integral per acompanyar de forma especialitzada les dones víctimes en el seu procés de recuperació.

Es tracta d'un recurs temporal per a dones que han patit o pateixen violència masclista i que tenen trastorns psiquiàtrics aguts, amb crisi de salut mental que necessiten un acompanyament específic.

L'estada en aquest recurs és de 4 a 6 setmanes i comptarà amb professionals en l'àmbit de la salut mental i violència masclista. Al centre hi haurà quatre tècniques amb titulació superior una de les quals serà la coordinadora. I també hi haurà tècniques sociosanitàries i socioculturals.

El centre disposarà de vuit places. Les destinatàries són dones víctimes de violències masclistes que per poder recuperar-se han de transitar per un procés de patiment greu de salut mental que necessita recursos específics que no els pot oferir una casa d'acollida.

La Casa Violeta és un conveni singular amb la Fundació Es Garrover. El Consell de Mallorca destinarà 615.000 euros anuals per a aquest nou recurs.

A la presentació de la casa Violeta hi han assisit Adolf Suárez, director tècnic del projecte juntament amb representants de Tres Salut Mental; el batle d'Inca, Virgilio Moreno; el conseller de Presidència, Javier de Juan i la directora insular d'Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach, entre altres representants institucionals. 

*Projecte Aurora*
El Consell aposta per la creació d'un servei d'atenció integral amb un itinerari que ha de donar resposta a les diferents necessitats i etapes fins a la seva completa recuperació, amb una atenció especialitzada.

Recentment el Consell de Mallorca ha anunciat que inclou en la xarxa d'habitatges del Projecte Aurora un pis per a víctimes d'explotació sexual i un altre per a casos d'LGTBIfòbia

El Projecte Aurora del Consell de Mallorca crearà 60 noves places i la institució disposarà de 101 places en total per a atendre víctimes de violència masclista. El que significa un increment aproximadament del 150% de la xifra de places i multiplicar per 4 la xifra de pisos, ja que el servei passa de 8 habitatges a 30 habitatges.

Aquesta xarxa d'habitatges d'acollida residencial estarà ubicada a diferents municipis de Mallorca per a atendre les necessitats de protecció i allotjament de les dones víctimes de violència masclista i dels seus fills mentre duri el procés d'atenció integral.