Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Un estudi del Consell de Mallorca i Mallorca Rural posa en valor els usos de la llana de l’illa a l’economia local i circular

Un estudi del Consell de Mallorca i Mallorca Rural posa en valor els usos de la llana de l’illa a l’economia local i circular

(24/11/2022)

Actualment un 47% de la llana que es genera a Mallorca no entra en el canal comercial degut al seu escàs valor

El Consell de Mallorca i Mallorca Rural, entitat que promou i defensa els interessos socioeconòmics de la zona rural de Mallorca, seguint els objectius estratègics definits en la seva Estratègia Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) 2014-2020, ha liderat el Projecte Pilot per a l’estudi de la viabilitat de la llana d’ovella mallorquina com a material aplicable en el sector industrial. APAEMA (Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca) ha estat l’entitat encarregada per dur a terme l’informe que s’ha finançat a través dels fons FEADER, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

En els darrers anys, la llana ha perdut el seu valor al mercat ja que els usos tèxtils tradicionals s’han anat perdent degut a l’aparició de noves fibres sintètiques més barates i a la demanda de llanes més fines. Amb la posada en marxa d’aquesta iniciativa s’han identificat alternatives d’usos, obtingut dades per fomentar noves iniciatives públiques i privades a nivell local i detallat la situació de la llana a les explotacions de Mallorca, tot fent propostes per optimitzar la seva comercialització i valorar noves aplicacions i usos sostenibles.

Actualment, un 47% de la llana que es produeix a Mallorca no entra al canal comercial. De la llana que no es ven, uns 2.000 kg acaben en mans d’artesans i la resta roman a les finques, a on una petita part s’aprofita per a usos agrícoles i la resta s’acumula. Alguns dels resultats de l’estudi, passen per revertir aquesta situació actual, posant la llana a disposició de l’economia circular i local, sense la necessitat de vendre-la fora de l’illa, amb la posada en valor d’un producte natural i biodegradable, a la vegada que es cerquen nous usos per a la bioconstrucció, els fertilitzants, els substrats de jardineria, les robes ignífugues, la sanitat i els bioplàstics.

En qualsevol dels casos, les conclusions de l’estudi remarquen que és necessari obrir noves línies d’actuació i feina en referència al rentat del producte, la seva caracterització a nivell físic i químic, la coordinació del procés de recollida i transformació i establir-ne un model de traçabilitat. Durant la clausura de la Jornada, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha assenyalat que “entenem aquest estudi com una primera passa per a donar resposta a la problemàtica existent amb la llana de les explotacions. Per això, ha assegurat, “des del Consell, “continuarem oferint tot el nostre suport per avançar en la recerca d’una alternativa que ajudi a les diferents explotacions a optimitzar la seva comercialització, i especialment, donant-li una sortida que sigui satisfactòria”.

L’Associació Mallorca Rural és una entitat sense ànim de lucre que fou constituïda en l’any 2002 amb la finalitat de dinamitzar la zona rural de Mallorca mitjançant la Iniciativa Comunitària LEADER + de la Unió Europea.