Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Un acte de reconeixement als professionals de l’artesania de Mallorca

Un acte de reconeixement als professionals de l’artesania de Mallorca

(12/12/2021)

  • El Consell ha lliurat els VIII Premis d’Artesania de Mallorca a Joan Sunyer, Diego Piñeiro, Emilio Navarro, Eugenia Marcote i Diego Revilla
  • Durant la trobada, celebrada a Bunyola, també s’han repartit noves cartes artesanes, uns certificats per als quals la institució insular vol més reconeixement social

El Consell de Mallorca ha lliurat els Premis d’Artesania de Mallorca 2021 als cinc professionals del sector que han resultat guanyadors d’aquesta vuitena edició dels guardons. El Teatre Municipal de Bunyola ha acollit l’acte, en què també s’han entregat les cartes artesanes atorgades entre 2020 i 2021. 

Hi han assistit el conseller del ram i de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, el batle de Bunyola, Andreu Bujosa; les vicepresidentes del Consell, Bel Busquets i Aurora Ribot; i la directora insular de Comerç i Artesania, Marta Català, entre altres autoritats. 

Les persones que han recollit el diploma com a guanyadors dels VIII Premis d’Artesania de Mallorca i que es repartiran un total de 19.000 euros són:

  • Premi Producte Artesà i Disseny 
    • Primer premi: Diego Piñeiro 
    • Finalista: Diego Revilla 
  • Premi Dona Artesana: Eugenia Marcote
  • Premi Artesania Sostenible: Joan Sunyer
  • Premi Alimentació Artesana: Emilio Navarro

L’objectiu d’aquests reconeixements i de l’acte celebrat avui és donar prestigi als professionals de l’artesania de Mallorca i també als oficis artesans. Igualment, és una manera de reconèixer la dedicació dels professionals de l’artesania per elaborar productes únics, de qualitat i sostenibles.

L’acte ha començat amb el lliurament de cartes artesanes als professionals que hi han pogut assistir. Entre 2020 i 2021, la Ponència Tècnica d’Artesania s’ha reunit en cinc ocasions per avaluar nous professionals del gremi, que han donat lloc a 71 noves cartes artesanes i una més de mestre artesà (Miquel Busquets, mestre de paret seca). 

La carta artesana és la certificació oficial a Mallorca per a les persones que exerceixen un ofici artesà amb uns coneixements i pràctiques adequades a aquest ofici, respectant les tècniques i els processos artesanals. La carta de mestre artesà és la categoria per a professionals amb un mínim de 10 anys d’experiència i que destaquen per la perfecció en la tècnica i uns coneixements teòrics excel·lents. 

El conseller Alzamora ha demanat als nous artesans que exposin la seva carta «amb orgull, a fires i mercats, al taller i a les botigues. I, a les vostres xarxes socials, que avui són el principal aparador, indicau que teniu acreditació oficial. Perquè això dóna valor a la vostra feina i això us diferencia de qui no és verdaderament artesà». 

A més, Alzamora ha remarcat que l’objectiu del Consell és «que les iniciatives empresarials artesanes, els tallers i el producte de Mallorca artesà siguin competitius, i per això incidim en dues línies de feina: per una banda, professionalitzar el sector, impulsant el respecte cap a les cartes artesanes; i, per altra, actualitzar l’artesania, perquè és viva, sorgeixen nous oficis, noves tècniques, i és necessari consolidar la modificació del Repertori d’Oficis Artesans ja iniciat».

La segona part de l’acte ha consistit en l’entrega dels cinc premis, tres de nova creació. Enguany, el Consell de Mallorca havia rebut 46 candidatures als Premis d’Artesania, tot un èxit de convocatòria, ja que es tracta de la xifra més alta en les vuit edicions dels guardons. 

Durant el seu discurs, la vicepresidenta Busquets s'ha dirigit a les persones premiades avui: «Aportau a la nostra societat un gran valor afegit, el valor afegit de la innovació, de la conservació del patrimoni, de la diversitat, de la sostenibilitat i de l'emprenedoria».

L’acte ha comptat amb actuacions musicals de Desirée Durán, acompanyada de Tolo Servera, que han presentat el disc Folktrònic. 

 


VIII Premis Artesania de Mallorca

 

Premi Producte Artesà i Disseny Mallorca 2021 per al mestre artesà Diego Piñeiro i la seva trompeta artesanal. El premi és de 4.000 euros. 

El jurat ha apreciat la importància de l’elaboració artesanal d’instruments musicals, menys agressiva per al medi ambient que la fabricació industrial i que dona com a resultat una peça única, amb més personalitat, amb les possibilitats sonores optimitzades al màxim i que es pot adaptar a l’estil i les necessitats de cada músic. 

Per tant, avui dia que la gran majoria dels instruments musicals es fabriquen de manera industrial, s’ha de preservar l’elaboració artesana com la que desenvolupa Diego Piñeiro a InstruVents (Palma), que permet més versatilitat i dona més qualitat a l’instrument, cosa que els músics valoren.

Cal destacar també el detall estètic que ha afegit Piñeiro a aquesta trompeta, ja que els botons estan decorats amb fusta d’olivera de Sóller que va extreure d’unes bigues d’una casa del segle XVIII. 


Diego Revilla ha quedat finalista al Premi Producte Artesà i Disseny, amb el maletí «Dulles», totalment cosit a mà i de pell de vaca i de cabra d’adobat vegetal de primera qualitat, vital per a la durabilitat i l’envelliment adequat de la peça. A més, la pell amb adobament vegetal és més sostenible. 

Tot el procés seguit per Revilla en aquest maletí d’estil Dulles exigeix molta concentració, ja que consisteix en moltes fases que s’han de fer a la perfecció. És, per tant, una demostració del compromís d’aquest artesà amb l’ofici de cuireter. 

La dotació en aquest cas és de 3.000 euros.


Premi Alimentació Artesana de Mallorca per a Emilio Navarro i el seu gató d’ametlla mallorquina. El jurat ha valorat l’ús de productes agroalimentaris de proximitat i que és una recepta molt representativa de la gastronomia de Mallorca. Per tant, s’ha considerat que el producte preserva la tradició i l’alimentació saludable.

N’Emilio és soci del Forn de sa Plaça, Artà, on va crear les Galletes d’oli ARTÀsanes i des d’on distribueix també el seu gató. 

Aquesta categoria, de nova creació, està dotada amb 4.000 euros. 


Premi Dona Artesana a Eugenia Marcote, per l’abric «Calidesa de tardor», fet amb llana d'ovella roja mallorquina. 

El procés d’elaboració d’aquesta peça és laboriós de principi a fi. Cal destacar que amb la selecció dels vellons a mà, l’artesana va escollir els diferents tons de la llana. Després tocà carmenar (desembolicar les fibres de la llana) amb ajuda d’una antiga màquina de matalasser, i rentar, per després passar al cardat mecànic. El filat el va realitzar amb filosa, en un procés lent i pausat perquè la llana d’aquesta ovella requereix molta cura. Finalment, n’Eugenia va teixir l’abric. 

Marcote va cofundar Llanatura el 2020, amb l’objectiu de convertir la llana d’ovelles autòctones de l’illa, considerat un residu, en un recurs. 

El Premi Dona Artesana és un guardó nou d’aquesta edició, i està dotat amb 4.000 euros. L’objectiu és posar de relleu la importància que té la feina de la dona en el conjunt de l’activitat artesana i en el món laboral i social de Mallorca.


Premi Artesania Sostenible per al mestre artesà Joan Sunyer, per la làmpada de sostre de títol «d'A», elaborada a partir d’un residu (una botella de vidre) i minimitzant el consum de recursos com l’energia i l’aigua. Es tracta, per tant, d’una peça d’artesania que ha utilitzat rebuig com a material principal.

Al seu negoci Es Taller, Joan Sunyer va començar a experimentar amb vidres procedent d’envasos amb la intenció d’obtenir una matèria primera més assequible i sostenible. D’aquí sorgeix aquesta làmpada, procedent d’una ampolla buida de la qual s’han aprofitat al màxim la forma i els detalls. Per a la pantalla, s’ha utilitzat vidre triturat i garbellat que posteriorment s’ha unit al forn a una temperatura prou alta per fer que quedi una peça amb una textura molt idònia per a la projecció de llum residual. 

Aquesta categoria, de nova creació, està dotada amb 4.000 euros. 


Membres del jurat

Un primer jurat especialitzat va valorar la categoria d'Alimentació Artesana. Entre els set membres hi havia dos mestres artesans d'alimentació (Onofre Martorell i Pep Trias), una xef reconeguda (Marga Coll del restaurant Miceli), una persona representant d'una empresa de l'alimentació (Marga Amer de Flor de sal d’es Trenc), i personal tècnic del Consell de les àrees d'Artesania, Turisme i Patrimoni.

Per altra banda, la resta de productes i peces van ser avaluats per un jurat format per altres nou membres. Cinc eren mestres artesans d'oficis variats (Juan Costa, escultura; Antonio Morales, instruments musicals; Nina Madlen Schinneck, joieria; Ana Cecilia Salomón Salomón, ceràmica; Francisca Truyol Fàbregas, figurista). També hi participà Maria Abando Olarán, exdirectora de l’escola d’Arts i Superior de Disseny de les Illes Balears. Completà el jurat personal tècnic del Consell de les àrees de Patrimoni i Turisme, i de l'Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI).