Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Sa Dragonera celebra el 25è aniversari de la declaració de Parc Natural amb l’estrena de la pel·lícula Correnties de sa Dragonera

Sa Dragonera celebra el 25è aniversari de la declaració de Parc Natural amb l’estrena de la pel·lícula Correnties de sa Dragonera

(13/04/2021)

Aurora Ribot: «L’ocupació de sa Dragonera va ser necessària perquè la societat mallorquina pogués conservar l’illa»

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta Aurora Ribot han presentat l’acte del 25è aniversari i l’estrena de la pel·lícula Correnties de sa Dragonera al Teatre Principal de Palma. El 2020 va fer 25 anys que sa Dragonera es va declarar Parc Natural, concretament, el 26 de gener de 1995 un decret del Govern balear establia la protecció de l’illa i la seva biodiversitat.   

Per celebrar aquesta fita històrica, el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca ha organizat la projecció del documental que narra l’ocupació de l’illa l’any 1977. Uns fets que varen canviar la història de l’activisme ecologista dels mallorquins i les mallorquines. Gran part d’aquells joves protagonistes de l’ocupació que va evitar la urbanització de sa Dragonera han estat entre el públic assistent a l’estrena de la pel·lícula.

«Amb aquest audiovisual recordam un fet històric que va marcar el camí de l’ecologisme modern a Mallorca i la protecció de Sa Dragonera, que acaba de complir els seus primers 26 anys com a Parc Natural» ha dit la presidenta Cladera.
«Sa Dragonera és un símbol de la lluita col·lectiva, un èxit de la societat mallorquina que va aconseguir preservar-la i garantir el seu ús públic per a tots els ciutadans, com tam-bé ho va ser la declaració de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial de la humanitat ara fa 10 anys» ha conclòs.

D’altra banda, Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, ha destacat que «s’havia d’abordar la qüestió de com l’ocupació de sa Dragonera va ser necessària perquè la societat mallorquina pogués conservar l’illa. I no era una tasca fàcil, perquè aquesta illa no és simplement un tros de terra, és molt més: és un símbol».

Durant el parlament, Ribot ha aprofitat per agrair als presents la seva lluita: «us vull donar les gràcies per allò que féreu. Per deixar a un costat les vostres diferències. Per la lluita tant a sa Dragonera com a Palma. Per no defallir en cap dels moments difícils. Per marcar el camí quan les institucions fallaren».

David Mataró, director del documental Correnties de sa Dragonera, ha explicat que «durant aquest viatge he descobert, amb els seus testimonis, un grup humà increïble. Uns joves que varen fer una acció solidària, creativa, emocionant i valenta. Homes i dones, que molts sou aquí, salvadors de sa Dragonera, llibertaris, ecologistes, ciutadans, en definitiva, gent de pau que va guanyar una guerra».

A l’acte hi han assistit la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el president del Parlament Balear, Vicenç Tomàs; la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Isabel Busquets; el director general de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (RTVIB-IB3), Andreu Manresa; el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, i la directora del Parc Natural de sa Dragonera, Pilar Gómez.

La celebració del 25è aniversari de la declaració de sa Dragonera com a Parc Natural és un acte que s’inclou dins el calendari de la celebració del 10è aniversari de la declaració de la serra de Tramuntana com a patrimoni mundial.

Correnties de sa Dragonera

El 7 de juliol de 1977, un grup de joves llibertaris ocuparen sa Dragonera per aturar un macroprojecte urbanístic. Aquesta acció inspirà un dels primers moviments ecologistes d’Espanya i va ser un referent per continuar protegint altres espais naturals d’aquesta importància.

El documental, produït per CEF Produccions amb coproducció d’IB3, compta amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca i de l’Institut d’Estudis Baleàrics, organisme que depèn del Govern de les Illes Balears.

Vídeos

Acte teatre Principal