Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Rostoll cremat i Mar de fons, les noves produccions per la temporada 18/19

Rostoll cremat i Mar de fons, les noves produccions per la temporada 18/19

(23/06/2018)

El Teatre Principal de Palma farà una gran aposta per les produccions pròpies i la nova creació contemporània en gran format la propera temporada 2018/2019 amb els muntatges Rostoll cremat, de Produccions de Ferro a partir d’un text d’Antoni Gomila, i Mar de fons, d’Iguana Teatre.

A més, el Principal, amb la vocació de promoure la mobilitat dels seus muntatges i promocionar els creadors mallorquins, ha cercat dos socis de primer nivell com a coproductors, el Grec 2019 Festival de Barcelona per a Rostoll cremat i el Teatre Lliure per a Mar de fons, el que permetrà que les esmentades obres facin temporada a la Ciutat comtal.

 

El Principal ha presentat avui matí les dues noves produccions en un acte que ha comptat amb la presència de Pere Fullana, director d’Iguana Teatre, i Antoni Gomila, director de Produccions de ferro, a més del vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, i del director del Teatre Principal, Carlos Forteza.

 

“Diàleg i aliances”

Miralles ha explicat que amb aquestes dues produccions el Principal “vol establir un diàleg i crear aliances amb companyies mallorquines tan significades com Iguana Teatre i Produccions de ferro i, al mateix temps, amb teatres de Mallorca i de fora de Mallorca” tot plegat perquè les obres estrenades “tenguin un llarg recorregut i no morin al Teatre Principal”.

 

Rostoll cremat comptarà amb la direcció del prestigiós Oriol Broggi sobre un text d’Antoni Gomila. Precisament, són Broggi i Gomila els encarregats d’inaugurar la present edició del Festival Grec el proper 2 de juliol amb El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk. Aquesta simbiosi entre el director català i l’actor mallorquí es repetirà al Grec de 2019 quan el festival teatral estiuenc per excel·lència acollirà diverses funcions de Rostoll cremat.

 

En aquest muntatge, Gomila fa una al·legoria de la cobdícia humana, que trasllada a la Mallorca contemporània. Partint de la rondalla, recollida per Mossèn Alcover, En Joanet de sa gerraRostoll cremat reflexiona sobre la manca d’escrúpols i de límits dins de la societat mallorquina a l’hora de cercar els guanys fàcils sense pensar en les conseqüències ni en el patrimoni que es perd.

En el text de Gomila, hi ha clares referències a alguns dels personatges cabdals de la tradició dramàtica occidental com l’ambiciosa Lady Macbeth, de Shakespeare, o el vanitós Astrov, de L’oncle Vània, de Txèkhov, uns personatges que complementen el relat i que dialoguen amb el discurs de Gomila.

 

“Riure per no plorar”

Rostoll cremat vol reflexionar sobre els límits i l’ambició, sobre si la nostra societat pensa o no pensa”, diu Gomila que vol amb aquest muntatge “riure de nosaltres mateixos per no plorar” i “intentar trobar veritats”. Rostoll cremat estarà interpretat per Caterina Alorda i Caterina Florit, a més del propi Gomila, juntament amb altres actors que seran seleccionats en un càsting obert que es farà el proper 9 de juliol. La resta de l’equip artístic es completa amb el vestuari d’Antònia Fuster, la il·luminació de Guillem Gelabert i l’escenografia de Rafel Lladó i del mateix Oriol Broggi.

 

L’obra s’estrenarà el 5 d’octubre al Teatre Principal, on estarà en cartell fins el 14 del mateix. Després iniciarà una gira, que encara està oberta, per totes les Balears i que ja té confirmades actuacions a Manacor, Alcúdia, Lloseta, Porreres, Santa Eulàlia d’ Eivissa i el Teatre Principal de Maó. El juliol de 2019 arribarà a Barcelona, on es podrà veure en el marc del Festival Grec, i està previst faci gira per diverses ciutats de Catalunya durant la tardor i l’hivern de l’any que ve.

 

Mar de fons és l’altra gran producció del Teatre Principal per la propera temporada i compta amb el Teatre Lliure i Iguana Teatre com a coproductors. Amb direcció de Pere Fullana i amb un repartiment que encara està per decidir pendent del càsting que tindrà lloc el 27 de juliol, Mar de fons fa un recorregut pels fets històrics de l’estiu del 36 quan les tropes republicanes del capità Bayo desembarcaren al llevant mallorquí i, sobre tot, de les conseqüències i seqüeles que deixà en la societat mallorquina aquells fets bèl·lics.

La desfeta militar de les tropes milicianes i la brutal repressió sobre els republicans mallorquins que se’n derivà deixà un rastre de por i silenci entre els vençuts que varen haver de conviure dia rere dia amb els botxins en una relació silent i submisa. Mar de fons s’ha elaborat a partir del testimoniatge de persones implicades en aquells fets, tant en els bèl·lics del 36, com en la llarga ressaca que aquests deixaren. I un equip de dramaturgs, integrat per Jaume Miró, Aina Salom, Carme Planells i el mateix Pere Fullana estan elaborant el text final del muntatge.

 

“Gestapo sobrenatural”

Pere Fullana creu que els fets del 36 “deixaren una ferida molt profunda dins de la societat mallorquina i exaltaren un patriotrisme feixista mentre que l’església es convertir en una Gestapo sobrenatural” que controlava els moviments, i fins i tot els pensaments, del poble. Tot plegat desemboca en una societat que “té por a pensar”. L’escenografia serà obra de Jordi Banal, mentre que el vestuari serà d’Antònia Fuster i la il·luminació de Toni Gómez.

 

L’estrena serà el 25 de gener al Teatre Principal de Palma, on es podrà veure’s fins el 2 de febrer. Més tard, el 13 de març s’estrenarà al Teatre Lliure de Barcelona per emprendre una gira que encara s’està confeccionant però que ja té diversos teatres aparaulats.