Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Ribot inicia amb Agricultura la roda de presentació del pla estratègic Tanca el Cercle

Ribot inicia amb Agricultura la roda de presentació del pla estratègic Tanca el Cercle

(07/06/2021)

La vicepresidenta Ribot ha detallat a la consellera Mae de la Concha el Pla estratègic pel tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca.

La consellera insular s’ha reunit amb la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha i el seu equip per exposar-li els principals eixos del projecte “Tanca el Cercle”:  Pla estratègic pel tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca que es presentarà als fons europeus Next Generation.

Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte “Tanca el Cercle” té relació directa amb diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de compostatge ubicades a: Marratxí, Santa Margalida, Calvià, Felanitx, Llucmajor.

Ribot ha explicat que “Tanca el Cercle” és el projecte més consolidat i transformador en el qual està treballant la direcció insular de Residus i l’objectiu és tancar el cercle de la matèria orgànica que generem a Mallorca que contribuirà a donar una empenta al sector primari que guanyarà molt en competitivitat. Aquest projecte també suposa una passa endavant en la sobirania alimentària que tant s’ha evidenciat en aquest darrer any de pandèmia.

Mae de la Concha, la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha destacat que «és un projecte molt interessant, perquè va en la nostra línia de treballar per donar un millor futur al sector primari i una major sostenibilitat ambiental i rendibilitat econòmica. A més, el projecte suposa una passa més cap a l'economia circular tan necessària avui en dia».

Per la seva banda, Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha explicat que els projectes bàsics estan molt avançats i ha insistit que «les plantes de compostatge són una palanca de canvi important i un element transformador de la realitat de Mallorca».

«El projecte “Tanca el Cercle” té un caràcter estratègic que implica a tota la societat mallorquina, ja que una millor i correcta gestió dels residus ens farà més sostenibles en un context d’emergència climàtica, reduint emissions i generant un compost que repercutirà directament en el nostre territori», ha afegit la consellera insular.

En l’actualitat, el compost que s’importa està al voltant dels 70 euros per tona i el compost que genera el servei insularitzat de tractament de residus domèstics, té un preu públic molt reduït a tres euros per tona. Quan les plantes estiguin en funcionament, les previsions estimen que es podria arribar a produir més de 80.000 tones de compost a l’any ja que ara només és generen unes 18.000 tones. El compost que sortirà de les noves plantes serà també apte pel seu ús en agricultura ecològica.

A la reunió també han assistit, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández Such, la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero Sáez i la gerent de Semilla, Georgina Brunet Ròdenas.