Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Ribot defensa «la importància de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir al màxim la generació de residus»

Ribot defensa «la importància de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir al màxim la generació de residus»

(21/11/2022)

El Consell de Mallorca presenta el programa per a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus, del 19 al 27 de novembre, té com a objectiu sensibilitzar la població sobre la prevenció a l’hora de generar residus; i és per això que la Direcció Insular de Residus del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha impulsat un programa d’activitats, tant per a públic infantil com per a adult, per conscienciar la societat en aquest sentit.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) és una iniciativa que promou dins i també fora d’Europa accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus al llarg d’una setmana del mes de novembre. El lema d’enguany: «Moda circular i sostenible. Generar residus és antiquat!», tracta sobre la problemàtica que genera la moda presta (fast fashion) i la roba de baix cost, un problema mundial, que suposa un repte nou en la gestió de residus.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha volgut destacar que «hem de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir al màxim la generació de residus, i cal donar a conèixer els reptes associats a la seva gestió i tractament. La ciutadania ha de tenir més informació i coneixements sobre aquesta gestió a l’illa, perquè se sensibilitzi i s’impliqui en la prevenció i reducció d’aquests residus. Tots i totes hem de voler una illa més neta i habitable», ha afegit la consellera.

Es comença a estendre la idea que «la roba és el nou plàstic», la indústria de la moda ha d’aturar, ha de promoure l’ecodisseny, prevenir els residus tèxtils i, sobretot, promoure’n la reutilització. Amb aquests tallers dirigits a tota la població, la Direcció Insular de Residus cerca recordar la necessitat de començar a canviar el xip i deixar d’associar la paraula residu a un problema i començar a relacionar-la amb una oportunitat.

La Direcció Insular de Residus anima tota la ciutadania a participar activament en aquest procés de canvi, per poder continuar treballant per oferir alternatives més sostenibles, integradores i respectuoses amb el context territorial que ens envolta. Per aquest motiu s’han organitzat tallers de reciclatge de valor afegit, camisetes, contacontes, cuina en directe i teatre.

Programa d’activitats gratuïtes

•    Cuina en directe: «Aprèn a fer i tasta una cuina saludable i sostenible». 21 i 26 de novembre: de 18.00 h a 20.00 h a la Juanita Cuina Fresca (carrer de la Sala de Flassaders, 4 Palma)
•    Contacontes: Nhu i la revolta de les camisetes xerraires. 23 de novembre: a partir de les 17.00 h a la Biblioteca Municipal Pont d’Inca
•    Taller de reciclatge de valora afegit (upcycling): «Aprèn a arreglar i transformar la roba». 26 de novembre: des de les 9.30 h fins a les 12.30 h al carrer de Blanquerna
•    Taller de camisetes: «Aprèn a transformar una camiseta en bossa». 26 de novembre: des de les 10.00 h fins a les 14.00 h al carrer de Blanquerna
•    Teatre Fast-Tick: «Què s’amaga darrere les etiquetes de roba que duim?» 26 de novembre: a les 11.00 h al carrer de Blanquerna