Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Presentació de l’obra Rostoll cremat, de Toni Gomila, en una nova producció del Teatre Principal de Palma

Presentació de l’obra Rostoll cremat, de Toni Gomila, en una nova producció del Teatre Principal de Palma

(03/10/2018)

Dirigida per Oriol Broggi, és el primer gran format de Toni Gomila S’estrena el proper divendres 5 i es representarà el 6, 7, 13 i 14 d’octubre

Palma, 3 d’octubre de 2018. El Teatre Principal de Palma estrenarà el proper divendres 5 d’octubre Rostoll cremat, un muntatge de Toni Gomila sobre la cobdícia humana a la Mallorca contemporània dirigit per Oriol Broggi, en una producció pròpia del Teatre i el Grec Festival de Barcelona amb Produccions de Ferro i la col·laboració de La Perla 29. 
A més de l’estrena, l’obra es representarà els dies 6 i 13 d’octubre a les 20 hores, i els dies 7 i 14 a les 18 hores. Interpretada pel mateix Toni Gomila, Caterina Alorda, Catalina Florit, Joan Toni Sunyer i Xesca Vadell, compta amb el vestuari d’Antònia Fuster, la il·luminació de Guillem Gelabert i l’escenografia de Rafel Lladó i Oriol Broggi. 
Francesc Miralles, vicepresident del Consell de Mallorca i conseller executiu de Cultura, Patrimoni i Esports, i Carlos Forteza, director del Teatre Principal, han acompanyat a l’equip artístic en la presentació del muntatge. Miralles ha celebrat que amb Rostoll cremat, es confirmi “la coherència amb les línies de treball que ens marcàrem en iniciar la legislatura i que abans d’estrenar ja tenguem una gira tancada per nombrosos teatres municipals de Mallorca i per altres de la península”.
Grotesc i elegant 
Per part seva, Carlos Forteza ha explicat els orígens d’aquest projecte, uns orígens que es remunten a fa dos anys i mig, quan va assumir la direcció del Teatre Principal, “i ja ens feia ganes de fer feina amb Toni Gomila”. I és que per Forteza, “Gomila ha tornat la dignitat a la comèdia en la nostra llengua i fa elegant allò grotesc” per interrogar-se “amb humor, com a eina útil per a confrontar-nos, mirar-nos en un mirall i definir-nos como mallorquins. I ho fa amb un text mordaç i lúcid a la vegada, per parlar de problemes d’avui amb un llenguatge d’avui”. 
Carlos Forteza també ha destacat la feina del director, Oriol Broggi, que “aconsegueix uns resultats excel·lents tan dramàtica com plàsticament”.
Rostoll cremat fa una acurada, divertida, agre i precisa reflexió sobre la Mallorca contemporània, producte del monocultiu turístic, i de la societat que se’n ha anat forjant en els darrers seixanta anys. O en paraules de l’autor, Toni Gomila, “parla de límits, d’ambició i de gallines d’ous d’or, que posam dins d’una licorera”. “És una reflexió sobre l’entorn més immediat, sobre com ha canviat la personalitat de la societat mallorquina amb el turisme”.
Per a dur-ho a terme, Gomila ha elaborat un text que “és un trencaclosques on s’hi junten texts aparentment inconnexos, com la rondalla den Joanet de sa gerra, que puja set vegades al cel per demanar favors al Bonjesús; amb Shakespeare i l’ambició de Lady Macbeth; Txèkhov amb el metge Àstrov de L’oncle Vània, que és la conciència ambiental; les bruixes de Macbeth, que li anuncien que serà rei, com en Joanet de sa gerra, que demana ser rei, per lligar-ho tot en una salsa Gomila/Broggi”.
El resultat és una obra teatral que beu de la farsa de la comèdia costumista mallorquina per a interrogar-se sobre l’ànima illenca, però sempre lluny de cercar doctrines incontestables sinó amb l’esperit de “ser un mirall de la societat, que s’hi vegi, que s’hi reconegui”.
“De la comèdia a la tragèdia”
Per al director del muntatge, Oriol Broggi, “el text no pren un partit evident, no fa dogmatisme, sinó que amb humor camina de la comèdia cap a la tragèdia”. Sobre la seva feina, Broggi ha explicat que “el director organitza els ritmes i els espais sobre l’escenari, que es converteix en una illa, en un ecosistema propi. La coordinació de tot l’equip permet tenir un producte teatral fort”.
Toni Gomila, coincidint amb Forteza, ha explicat que “aquest és un projecte que parteix del Principal, on hem deixat de ser aliens per a ser aliats”. Gomila, que després de gaudir d’èxits tan rotunds com Acorar o Peccatum, que ha recordat que amb Rostoll Cremat es tanca un recorregut vital i artístic que s’inicià “fa 20 anys, l’abril del 98, amb l’estrena al Principal de Sopar de noces, de Bertolt Brecht, amb direcció de Pere Fullana”.
Ampla gira
Després de les funcions a la Sala Gran al Teatre Principal, Rostoll cremat iniciarà una gira que començarà el 26 d’octubre a l’Auditori de Manacor, seguirà el 27 d'octubre a l’Auditori d'Alcúdia, el 3 de novembre a l’Auditori de Porreres, el 24 de novembre al Teatre d'Artà, el 2 de desembre al Palau de Congressos d'Eivissa, el 12 de gener de 2019 al Teatre Principal de Maó, i que el juliol de 2019 arribarà Festival Grec de Barcelona.