Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Atrás Patrimoni restaura la maquinària de la farinera de Can Suau de Llubí

Patrimoni restaura la maquinària de la farinera de Can Suau de Llubí

(28/07/2017)

El vicepresident primer, Francesc Miralles, i la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló, han signat aquest migdia l’acord de col·laboració per restaurar la maquinària conservada de la farinera. Tots dos han visitat el taller de restauració de Patrimoni Historicoindustrial a Son Bonet, on personal especialitzat està duent a terme les tasques de recuperació d’aquestes peces.

“Recuperam patrimoni historicoindustrial i ho feim en col·laboració amb els ajuntaments” explica el conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “se tracta de no perdre les arrels que ens han identificat i que expliquen com som avui en dia”. 

 

La restauració de la maquinària de la farinera de Can Suau, de Llubí, s’inscriu dins una línia de feina del Servei de Patrimoni Històric que promou la recuperació de màquines i estris, propietat dels ajuntaments, que estiguin relacionats amb el passat industrial i agrícola de Mallorca. És el segon projecte que s’impulsa després de la restauració de la batedora DO-GA de Lloret de Vistalegre. I és una línia d’actuació que el Departament de Cultura del Consell vol consolidar a través d’una convocatòria d’ajuts específica, que està previst posar en marxa a finals de setembre, a través de la qual Patrimoni posa a disposició la mà d’obra i els ajuntaments subministren el materials necessaris per dur-ne a terme la restauració.

 

Així està funcionant el procés de restauració de la maquinària de la farinera de Can Suau, que inclou la recuperació de diferents peces – les tremujes i les riscles dels tres molins de pedra; la grua, el cernedor i les dues canonades de fusta que transportaven el blat i/o la farina; el motor de gas pobre i l’empostissada on se situen els tres molins i els dos motors elèctrics- i un procés de reposició d’elements tèxtils –reposició del sedàs i de dos sacs fariners confeccionats en cotó-. Un projecte que compta amb un pressupost de 10.000 € -8.000€ a càrrec de la mà d’obra especialitzada de Patrimoni del Consell i 2.000 € en concepte de materials, que finança l’Ajuntament de Llubí-.

 

Està previst que, un cop restaurada, la maquinària formi part del nou centre multifuncional per a usos socioculturals en què s’està convertint l’edifici de la farinera de Llubí, actualment en procés de rehabilitació. L’edifici de la farinera probablement fou construït a principi dels anys 40 del segle XX i va funcionar fins la dècada de 1980. A dia d’avui, la farinera conservava una part de la seva maquinària i aquesta és la que s’està recuperant en el taller de restauració que la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Consell té a Son Bonet. Un taller on es troben altres peces que podrien seguir un procés similar de restauració, com és el carro per transportar carn de l’Ajuntament d’Alaró.

 

Aquest matí han visitat el taller de restauració el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll. Tots ells han estat guiats per les instal·lacions i per les tasques de restauració per Aina Serrano, coordinadora de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial del Consell de Mallorca.