Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Patrimoni proposa un recorregut pel patrimoni tèxtil de Mallorca des de la tradició fins a la modernitat

Patrimoni proposa un recorregut pel patrimoni tèxtil de Mallorca des de la tradició fins a la modernitat

(25/10/2018)

Aquest divendres i dissabte, 26 i 27 d’octubre, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports organitza les Jornades de Patrimoni Tèxtil Immaterial. Una trobada que posarà en contacte els professionals i associacions que han fet feina en l’estudi d’aquest patrimoni, alhora que proposa un recorregut per diferents espais que són testimoni viu de les tècniques de fabricació que s’han utilitzat tradicionalment a Mallorca així com de l’ús de la vestimenta en el cinema i el teatre i la importància d’algunes col·leccions privades.

mailto:patrimoni@conselldemallorca.net

La Direcció Insular de Patrimoni continua desenvolupant el programa de jornades dedicades al Patrimoni Immaterial de Mallorca. Un projecte que ha analitzat els protocols de la nostra vida quotidiana, ha posat damunt la taula la necessitat de preservar la memòria oral i el patrimoni gastronòmic i ha recuperat la història d’edificis emblemàtics com el Centre Cultural la Misericòrdia a través del testimoni de persones que hi varen viure. Ara, les jornades se centren en el Patrimoni Tèxtil Immaterial per analitzar la seva evolució “Des de la tradició a la modernitat” en unes trobades que se celebraran aquest divendres i dissabte, 26 i 27 d’octubre.

 

Kika Coll, directora insular de Patrimoni, explica que es tracta d’omplir “un buit que existeix des de l’administració en l’estudi del patrimoni tèxtil immaterial. Pensam que no s’hi han dedicat els esforços que tocaven i la vestimenta forma part del concepte de festa que volem treballar en unes jornades finals d’aquest projecte, que tenim previstes a principi de l’any que ve”. Coll explica que, seguint el plantejament de les anteriors edicions, les jornades combinen el rigor científic a través de la participació de diferents experts amb l’oferta més lúdica per atraure l’interès d’un públic heterogeni. La directora insular de Patrimoni recorda que el Pla Insular de Gestió del Patrimoni 2017-2019 contempla l’estudi del patrimoni immaterial com un dels objectius primordials i que està previst impulsar un Catàleg de Patrimoni Immaterial a Mallorca. “Aquestes jornades ens ajuden a realitzar un estat de la qüestió i també a determinar quins són els recursos que convendria destinar-hi des de l’administració”.

 

La primera jornada, que se durà a terme aquest divendres a la sala d’actes del Centre Cultural la Misericòrdia de Palma, acollirà les ponències més tècniques en les quals participaran Jaume Llabrés i Aina Pasqual per parlar del patrimoni tèxtil dins l’àmbit conventual; el director de l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell, Xisco Bonnín posarà en valor l’Arxiu Planas com a font d’informació; Silvia Carbonell ens acostarà la realitat del Museu Tèxtil de Catalunya; l’associació Aires Sollerics abordarà l’ús, significat i conservació de la indumentària tradicional; mentre que Blanca Castaldo i Miquel Martorell ens traslladaran a la modernitat a través de figures com Marcelo Scarxell i la influència de la indumentària tradicional en les tendències i dissenyadors actuals.

 

La jornada de dissabte compta amb la coordinació de la modista vinculada al món del teatre, Antònia Fuster i Tina Codina, que han organitzat un recorregut pel taller d’Artesania Tèxtil Bujosa a Santa Maria per conèixer de primera mà una tècnica tan antiga com la que s’utilitza a Mallorca amb les teles de llengües; la segona aturada serà a Binissalem on Maria Pons parlarà del “Projecte Drapaire”, que consisteix a posar en mans de dissenyadors actuals roba tradicional que ells manipulen; també es parlarà de la importància de la indumentària en el cinema i el teatre a través d’una taula rodona, i, finalment, es posarà en valor la importància del col·leccionisme amb una visita al Museu d’Arts Decoratives de Mallorca que permetrà conèixer la col·lecció privada de vestits de la Fundació Tocino Pons.

 

Les jornades són gratuïtes i les inscripcions es poden realitzar a patrimoni@conselldemallorca.net o al telèfon 971 219 818.