Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Obre al trànsit l’accés nou als polígons de Santa Maria i Consell

Obre al trànsit l’accés nou als polígons de Santa Maria i Consell

(03/03/2021)

L’enllaç connecta directament la carretera d’Inca amb les dues zones industrials i desvia dels dos nuclis urbans el trànsit pesant

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, han visitat aquest dimecres l’accés de Son Llaüt, que s’ha obert avui al trànsit. Els han acompanyat els batles de Santa Maria, Nicolau Canyelles, i de Consell, Andreu Isern. 

L’enllaç nou s’ubica al quilòmetre 14,8 de l’autopista Palma – sa Pobla (Ma-13) i dona accés als polígons industrials de Santa Maria i Consell. La presidenta Catalina Caldera ha destacat que «amb la connexió directa de l'MA-13 amb els polígons complim una reivindicació històrica a Santa Maria i a Consell que permet treure de dins els pobles trànsit de pas i especialment camions, que poden anar directament als polígons sense travessar els municipis». A més, ha afegit, «resol també el problema d’inundacions d’un tram de la carretera cada vegada que plovia, amb els problemes de seguretat i trànsit que això ocasionava».

Les obres han consistit en l’execució de quatre ramals d’incorporació i de sortida, així com dues rotondes al pont que travessa l’autopista des del camí de Muro cap al camí de la Camada del Terme; una per accedir als polígons des de Palma i una altra, des d’Inca. El projecte facilita l’accés als veïns de la zona del camí de Muro, que ara disposen d’un vial que connecta amb l’autopista de sa Pobla.

En aquest projecte, ha explicat el conseller Iván Sevillano, «hem tengut especial cura per la integració paisatgística mitjançant la plantació d’espècies autòctones i l’aplicació d’una tècnica nova que estam començant a emprar, la hidrosembra, que assegura un millor arrelament de les plantacions i redueix costs. També potenciam aquesta integració paisatgística amb mesures correctores de contaminació lumínica, ja que empram un nombre reduït de punts de llum i amb tecnologia LED de baix consum. També l’impacte acústic, amb la instal·lació de pantalles acústiques, i de preservació de la fauna local, amb l’execució de passos de fauna». 
 
A la fase final de l’obra s'ha executat un canal de drenatge i una bassa de laminació ubicada als voltants de l’Ma-13, per resoldre el problema d’inundacions que es produïa per les aigües pluvials de la carretera vella d’Inca (Ma-13A). Al voltant del canal de drenatge, s’ha fet una via cívica, de 800 metres i una amplada variable de fins a 3 metres, que uneix la rotonda ubicada a l’Ma-13A amb els camis rurals del municipi de Consell que desemboquen a l’antic camí del Terme per facilitar la mobilitat a peu i en bicicleta a tot l’entorn. « Tot i que no estava contemplat al projecte inicial, hem pogut incloure un vial per a vianants i ciclistes durant l'execució de les obres, per donar continuitat al model de mobilitat sostenible de tots els nostres projectes", ha afegit el conseller insular. 

Els batles de Santa Maria i Consell s’han mostrat molt satisfets amb l’enllaç nou. Les obres de l’accés a Son Llaüt varen començar l’abril de 2020, tenien un termini d’execució total d’11 mesos i un pressupost de 4.572.266,33 €. 
 

Vídeos

Enllaç son Llaut