Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Atrás Mobilitat i Infraestructures presenta una proposta, a l’Associació de Constructors de les Illes Balears, per pal•liar l’escalada de preus dels materials

Mobilitat i Infraestructures presenta una proposta, a l’Associació de Constructors de les Illes Balears, per pal•liar l’escalada de preus dels materials

(17/03/2022)

El conseller Iván Sevillano ha explicat que «aquesta clàusula farà de balança, perquè l’increment dels preus no només recaigui sobre l’empresa i, per extensió, sobre els treballadors»

El conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, ha presentat aquest dijous una proposta a l’Associació de Constructors de les Illes Balears per pal•liar l’escalada de preus dels materials. Es tracta d’una clàusula que «farà de balança justa i que creim que, si té èxit, podrà marcar el camí de la resta de les administracions públiques de l’Estat» ha assenyalat Iván Sevillano. 

Segons el Departament de Mobilitat i Infraestructures, la legislació actual en matèria de contractació pública no dona una resposta àgil a les necessitats públiques ni del sector de la construcció, donat l’augment constant  del preu dels materials. Davant les dificultats de les administracions públiques per aconseguir licitar obra pública i altres serveis durant els darrers mesos, Iván Sevillano ha presentat una clàusula que «farà de balança, perquè l’increment dels preus no només recaigui sobre l’empresa i, per extensió, sobre els treballador» i, per tant, també «pal•liarà una situació que posa en risc l’estabilitat i el manteniment dels llocs de feina de moltes persones» ha indicat el conseller. 

El Departament de Mobilitat i Infraestructures durant els darrers mesos ha treballat, d’acord amb les seves competències i el marc jurídic actual, per donar una solució a l’escalada de preus. La clàusula consisteix a incloure els plecs de la contractació, mantenint, això sí, el risc i ventura, una fórmula de reequilibri davant possibles increments o decreixements del preu de les matèries primeres.  Des del Departament s’ha calculat una fórmula que fa servir uns índexs de restabliment, extrets de l’INE, a través dels quals s’assegura que qualsevol augment desmesurat i exponencial dels preus de les matèries primeres pot quedar salvaguardat i mantenir sempre el concepte jurídic de risc i ventura.  

D’aquesta manera, el Departament ha explicat que la clàusula implicarà, en una realitat de tan alta volatilitat dels preus, que en el moment que es presentin les ofertes, i en funció del preu de licitació establert per l’Administració, es farà una foto fixa dels preus, i en finalitzar l’obra o el servei es tornarà a fer una altra foto fixa, per poder fer una valoració del possible augment o decreixement dels preus dels materials. 

Segons informa el Departament, aquesta clàusula tractarà de donar més seguretat per mantenir la licitació normal de les obres i dels serveis, sense que tot el pes recaigui sobre les espatlles de les empreses, ja que les causes d’aquest increment dels preus no els són imputables. 

Per acabar, Sevillano ha incidit en l’obligació de les administracions públiques de donar solucions als problemes i a les noves realitats, «que avui malauradament posen en risc les obres públiques i el manteniment de molts de llocs de feina». Finalment, ha afegit que «esperam que la nostra proposta sigui ben rebuda i, si és així, poder-la aplicar en les pròximes contractacions». 

D'altra banda, Sandra Verger, directora general de l'Associació de Constructors de les Illes Balears, ha explicat que «agraïm al departament de Mobilitat i Infraestructures la seva predisposició a trobar mesures que puguin compensar aquesta pujada de preus. Ens han presentat aquesta proposta, que estudiarem amb la resta d'empreses que formen part de la Comissió de Contractistes i la setmana que ve traslladarem la nostra opinió. Això no obstant, volem ratificar el nostre agraïment, perquè veim aquesta proposta molt positiva i pot ajudar a fer que les obres puguin continuar i que es mantenguin les empreses i els treballadors».