Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Medi Ambient, Cultura, Patrimoni i Esports i Desenvolupament Local posen punt i final a tres dies d’audiència pública

Medi Ambient, Cultura, Patrimoni i Esports i Desenvolupament Local posen punt i final a tres dies d’audiència pública

(29/11/2018)

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles ha explicat que la feina en aquestes tres àrees s’ha desenvolupat a partir del Pla Estratègic que es va marcar el departament a principi de legislatura amb l’objectiu de recuperar el lideratge cultural del Consell de Mallorca, acostar la cultura als municipis i fer feina tant en la conservació i restauració del patrimoni com en la seva divulgació. En l’àrea d’Esports, Miralles ha destacat el fort increment en l’oferta d’activitats per promoure la pràctica esportiva en infants i joves en edat escolar, dins i fora dels centres educatius, com també en l’àmbit familiar.

 

La major part del pressupost de la Direcció Insular de Cultura va destinat a convocatòries d’ajuts, que s’han ordenat i reformulat durant aquesta legislatura per afavorir als ajuntaments, professionals i entitats associatives poder desenvolupar projectes culturals. Les convocatòries de Cultura ha indicat Miralles han passat de tenir un pressupost de 665.000 euros l’any 2015 a 3,4 milions dins el pressupost del 2019 i s’han obert a àmbits de col·laboració com l’universitari, els centres de creació i també l’organització, catalogació i digitalització d’arxius municipals. També s’ha parlat de la importància cultural de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, així com de l’impuls a la mobilitat de les produccions pròpies del Teatre Principal de Palma per promoure el talent local en escenaris de dins i fora de l’illa. La Fundació Mallorca Literària també ha crescut i ho seguirà fent amb l’impuls de projectes com el Centre Blai Bonet, Centre de Poesia, les obres del qual es preveu iniciar el primer trimestre de 2019.

 

A nivell patrimonial, Miralles ha posat èmfasi en noves iniciatives impulsades aquesta legislatura com el suport a la compra de jaciments arqueològics per part dels ajuntaments de l’illa i que aquest 2018 ha beneficiat a municipis com Llubí, Manacor, Felanitx i Ses Salines. També s’ha parlat del programa de restauració de Torres de Defensa quan s’està a punt d’acabar la feina entorn a la Torre de Cala Pi, a Llucmajor, per seguir després a Banyalbufar, la Torre Major d’Alcúdia i la Torre de Sa Mola, a Andratx. Esment especial ha tingut el Monestir de Bellpuig, on la brigada de Patrimoni del Consell ja fa feina en les tasques de restauració i consolidació d’urgència dels elements més degradats, està en marxa un projecte d’electrificació i s’està acabant d’enllestir la represa de les intervencions arqueològiques.

 

Pel que fa a Esports, Miralles ha fet un esment especial a l’increment sostingut que han tingut les ajudes directes que concedeix el Consell de Mallorca a l’Esport Escolar Federat, a través de les federacions esportives i que beneficien a més de 600 clubs esportius amb un pressupost de 940.000 euros. El vicepresident primer també ha anunciat que ja està en funcionament un nou punt del Servei de Medicina Esportiva a Inca, on els joves esportistes es poden realitzar revisions mèdiques. Amb aquest són 9 els punts d’atenció distribuïts per Mallorca que realitzen més de 9.400 revisions anuals.

                   

Per altra banda, la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha parlat durant la seva intervenció de les fites aconseguides durant aquest any en tema de recuperació de camins públics, obertura de nous trams de la Ruta de Pedra en Sec i la Ruta Artà-Lluc i ha destacat la important tasca duita a terme per a redactar la Llei de Camins Públics i Rutes Excursionistes de Mallorca, que es té previst s’aprovi en breu al Parlament de les Illes Balears.

 

Espeja també ha volgut destacar el que ha estat un gran any per als margers del Departament de Medi Ambient. Ha recordat que just ahir la Unesco va declarar la tècnica constructiva de la pedra en sec patrimoni cultural immaterial de la humanitat i que s’espera que a principis de 2019 s’aconsegueixi el certificat de professionalitat per aquest ofici.

 

Per altra banda, també ha parlat de la creació del Consorci del Museu Marítim que gestionarà el futur Museu i que donarà resposta a una demanda històrica de la ciutadania de Mallorca.

 

Pel que fa a la direcció insular de Residus, la consellera ha recordat que finalment s’han tancat totes les portes legals possibles per evitar que es puguin tornar a importar residus de fora de les Illes Balears per ser creats a Son Reus. Tot i això, s’ha aconseguit any rere any baixar la tarifa de residus.

 

A més, Espeja ha parlat del nou Pla Director de Residus no perillosos de Mallorca que potencia la recollida de matèria orgànica i respecte la jerarquia de residus. Així mateix s’ha posat en marxa les auditories generals a Tirme i Mac Insular, en una voluntat de seguir fiscalitzant la feina de les empreses concessionàries.

 

Finalment, el director insular de Joventut, Àlex Segura, ha destacat la creació al Consell de Mallorca de la nova Direcció Insular de Joventut, la realització d’un estudi sobre la realitat i necessitats tècniques de les àrees de joventut a nivell municipal i les línees de subvencions dirigides a ajuntaments i associacions juvenils. Segura també ha explicat les diverses campanyes comunicatives dirigides a la promoció de les entitats i associacions juvenils de lleure així com la publicació de l’Anuari de la Joventut de les Illes Balears.
Segura també ha explicat la posada en marxa de l’equip d’assessorament i suport tècnic als municipis i associacions juvenils.

Pel que a fa a la direcció insular d'emergències, Segura ha destacat la incorporació de nous bombers (24 efectius), manteniment (1 efectiu) i tècnics (4 efectius).

Un dels altres punts que el director insular ha destacat són els diversos Plans especials destinats als ajuntaments per a la realització d’obres i serveis. Es tracta d'accions encaminades al canvi model energètic ,de millora de gestió de l’aigua i d’eliminació de barreres arquitectòniques amb una inversió de 54 milions d’euros.