Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

La parròquia d’Artà restaura l’escultura del beat Ramon Llull

La parròquia d’Artà restaura l’escultura del beat Ramon Llull

(25/06/2019)

La imatge, que formava part de l’antic retaule major de l’església de la Transfiguració del Senyor d’Artà, és obra de Joan Antoni Oms i data de mitjans del segle XVII. Ha estat restaurada dins el programa de conservació i restauració de béns culturals relacionats amb el beat i els personatges del lul·lisme del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

El beat Ramon Llull sosté un llibre i una ploma com a doctor il·luminat. La figura pertany a l’antic retaule major de l’església de la Transfiguració del Senyor d’Artà, que va ser desmuntat a la primera dècada del segle XX, quan es va construir l’actual, i que es conserva només parcialment. Actualment, l’estàtua es conserva a la sala d’exhibició d’objectes artístics annex a l’església i ara ha recuperat el seu esplendor després d’un procés de restauració i conservació, que s’ha presentat aquest dissabte a la parròquia d’Artà. Un acte que ha comptat amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports en funcions, Francesc Miralles, acompanyat del rector de la parròquia d’Artà, Joan Servera i del batle del municipi, Manolo Galán.

L’escultura és un dels 10 projectes que s’han impulsat des del Consell de Mallorca durant els anys 2017 i 2018 a través de la creació d’una línia d’ajuts específica per a la restauració de béns relacionats amb la figura de Ramon Llull. Una convocatòria que ha mobilitzat 100.000 euros al llarg d’aquests anys per a la conservació i restauració de béns a diferents parròquies de Mallorca –Sant Francesc, el monestir de Sta. Elisabet d’Hongria, les parròquies de Santa Margalida, Sa Pobla, Sencelles, Santa Maria de Sineu i Artà, entre d’altres- on s’ha treballat per assegurar la conservació material de peces tan destacades com el sepulcre de Ramon Llull a Sant Francesc, escultures, pintures i retaules.

“Hem ajudat les parròquies a recuperar imatges relacionades amb la figura de Ramon Llull perquè puguin conservar en millors condicions el seu patrimoni històric i artístic”, ha explicat el vicepresident Miralles, “d’iconografia lul·liana n’hi ha molta arreu de Mallorca però la feina que hem fet aquests dos darrers anys obre un camí per assegurar la conservació material d’aquest patrimoni i alhora ens permet realitzar troballes interessants. No ens limitam a promoure la restauració sinó també la investigació entorn a aquests béns culturals perquè són peces que formen par de la història local, són testimoni del nostre llegat cultural”.

Pel que fa a la imatge del beat Ramon Llull de l’església parroquial d’Artà, el procés de restauració ha anat acompanyat d’un estudi historicoartístic de la peça, elaborat per l’historiador de l’art, Gabriel Carrió. Es tracta d’una peça de fusta tallada i policromada, composada a partir de l’acoblament de diferents blocs de fusta amb cola animal i claus de ferro forjat, que s’insereix dins la tradició barroca d’escola mallorquina d’època moderna.

Abans de la restauració, presentava problemes d’estabilitat –per una irregular fixació d’una part de la base- així com diferents cruis a les juntes d’acoblament dels diferents blocs de fusta amb què està construïda. També patia una pèrdua greu de volumetries que afectaven la capa i aspectes iconogràfics essencials per a una lectura completa del beat Ramon Llull –com és la desaparició d’atributs com el llibre obert, la ploma i el cordó franciscà-, així com la pèrdua de les falanges dels dits de la mà dreta, un ennegriment generalitzat de la figura i aixecaments i nombroses pèrdues de la policromia.

El projecte de restauració ha consistit a fixar la policromia; s’han aplicat diferents processos de neteja i desinfecció de la peça; s’ha consolidat la figura a nivell estructural i s’han reconstruït volums perduts. El procés d’intervenció, a càrrec de les restauradores Montserrat Dezcallar i Elena Saiz, ha permès recuperar el llibre i la ploma de la imatge així com el cordó cenyidor que enrevolta l’hàbit. També s’ha establert un pla de manteniment de l’estàtua, una vegada conclòs el procés de restauració, que fixa les condicions d’humitat i temperatura ambiental òptimes, les revisions regulars a realitzar, la seva ubicació i els mètodes de neteja habitual que s’han de seguir.

El projecte s’ha beneficiat d’una ajuda de 14.990 euros de la convocatòria de subvencions del Consell de Mallorca per a la restauració de béns relacionats amb Ramon Llull de l’any 2018.

¿¿¿¿¿¿¿