Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

La companyia belga Needcompany representa a Palma l’aclamada obra "War and Turpentine"

La companyia belga Needcompany representa a Palma l’aclamada obra "War and Turpentine"

(20/03/2018)

Està dirigida per Jan Lauwers i protagonitzada per Viviane de Muynck. El Teatre Principal de Palma acull la seva estrena a Espanya, amb complicitat amb el Teatro Central de Sevilla.

La companyia belga Needcompany farà escala al Teatre Principal de Palma el proper dijous en la gira que acaba d’iniciar del muntatge teatral War and Turpentine, dirigit per Jan Lauwers i protagonitzat per l’actriu Viviane de Muynck, una gran dama de l’escena europea.

 

Aquest muntatge es representarà el dijous 22 de març a les 20 hores a la Sala Gran en una única funció, en anglès i amb sobretítols en català i en castellà. Es tracta d’una adaptació que ha fet el propi Lauwers de la novel·la Guerre et Thérébenthine, de l’escriptor belga Stefan Hertmans, un dels més reputats al seu país i amb el qual va obtenir un gran èxit de crític i vendes i que ha estat traduït a 24 idiomes. L’editorial Anagrama l’editarà en castellà en breu.

 

Paraula, dansa i música

War and Turpentine és interpretada, a més de De Muynck, per onze intèrprets de set nacionalitats diferents i, a més, és un muntatge concebut com una obra d’art total, on a més de la paraula, hi conflueixen la dansa i la música, que un trio clàssic interpreta en directe i que ha estat composada per l’ocasió per Rombout Willems. El director va encarregar a Willems amb la proposta de “fer una composició sobre el segle XX si no coneguessis el segle XX. El cert és que la música és meravellosa i es correspon amb el llibre a la perfecció”.

 

Carlos Forteza, director del Teatre Principal, ha acompanyat a Viviane de Muynck i Jan Lauwers en un encontre amb els mitjans de comunicació. Forteza ha destacat la trajectòria de Needcompany, una companyia multilingüe formada el 1986, i que “ha estat protagonista del canvi radical experimentat per l’escena belga” als anys 80 del segle passat.

 

Liderada per Jan Lauwers (Lleó d’Or a la Biennal de Venècia de 2014)des dels seus inicis, Needcompany ha estat present en els escenaris espanyols, en especial amb Sevilla i amb el Festival de Otoño de Madrid, on el 2004 la companyia va representar Isabella’s Room, la celebrada obra que va llençar la companyia a la fama europea.

 

War and Turpentine narra la història d’una família marcada per la Guerra del 14, en qual un jove, en realitat el padrí de l’autor, veu truncada la seva carrera de pintor per anar al front. “Ell volia ser un artista, com son pare que pintava frescos a les esglésies, però es veu obligat a fer-se soldat. A la guerra matà molta gent, el que fou un gran trauma per a ell. Volia crear bellesa i, al contrari, feia el mal; comprovà que era molt hàbil matant persones. S’acabà suïcidant”. Aquesta història coincideix amb la del padrí de Viviane de Muynck, que perdé els dits a la Primera Guerra Mundial. Aquest conflicte bèl·lic “va ser més important i més terrible a Bèlgica que la Segona Guerra Mundial però aquesta història és molt més que una història sobre la guerra, parla sobre l’art i sobre la frustració humana”.

 

Què perdérem al segle XX?

De retruc, és una reflexió sobre la història de la humanitat al segle XX. “Ara és un bon moment per reflexionar i fer-nos la pregunta Què perdérem al segle XX? Perdérem alguna cosa al segle XX?”, indaga Jan Lauwers que es respon assegurant que “no el podem eliminar” i que veu com algunes situacions històriques passades s’estan repetint en l’actualitat.

 

El director ha elogiat el treball de Viviane de Muynck al llarg de l’obra afirmant que “ella manté el pes de tot el muntatge durant les dues hores de durada”. L’actriu ha assegurat que quan li oferiren el paper “al principi vaig dir que no. Després vaig llegir el llibre i vaig dir que sí. Després de treballar a Isabella’s Room, ens adonarem que ens entenem a la perfecció” amb Jan Lauwers.

 

I és que el personatge de l’actriu va anar agafant força i importància a mesura que l’obra teatral agafava forma. “El meu personatge era molt petit al llibre però Jan li ha donat tot el pes narratiu, som la dona de l’heroi. És una història profundament humana”.

 

El director coincideix amb l’actriu i aclareix que “és molt més que un monòleg de Viviane, hi ha moltes energies al mateix temps. Ella al principi no tenia text. Ella i jo ho hem creat junts des del no res”. “Es una obra que no funciona amb qualsevol director, només pot funcionar amb un artista”, conclou De Muynck.