Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

La Comissió de Patrimoni aprova la declaració dels Cossiers de Montuïri Festa d’Interès Cultural (FIC)

La Comissió de Patrimoni aprova la declaració dels Cossiers de Montuïri Festa d’Interès Cultural (FIC)

(03/07/2018)

Durant la mateixa sessió, la Comissió ha donat llum verda a la declaració de la Fàbrica Nova de Sóller com a Bé d’Interès Cultural (BIC) amb categoria de monument.

El ball dels cossiers de Montuïri entrarà a formar part de la llista de festes d’interès cultural (FIC) declarades pel Consell de Mallorca. Així ho ha aprovat avui la Comissió Insular de Patrimoni Històric, presidida pel vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. Ara la Comissió eleva aquesta proposta al Ple del Consell, que és l’òrgan competent per atorgar aquest reconeixement. 

 

Els cossiers de Montuïri se sumen a altres festes considerades d’interès cultural com són Sant Antoni de Sa Pobla, el Firó de Sóller, Sant Joan Pelós i els cavallets de Felanitx, els cossiers de Manacor i d’Alaró, i el Sermó de l’Enganalla de Llucmajor.

 

"Amb aquesta declaració" explica el vicepresident Miralles, "el que volem és fer un reconeixement a la festa, que transcendeix l'àmbit local i que reconeixem com a element identitari a nivell de Mallorca. Entenem que com a societat hem de fer un esforç per salvaguardar la festa i garantir que se segueixi transmetent de generació en generació així com ha estat possible fins a dia d'avui". Més enllà del reconeixement institucional, aquesta declaració també permet als municipis amb festes declarades FIC poder accedir a una línia d'ajuts del Departament de Cultura del Consell que fa possible dur a terme projectes de renovació i de millora d'elements que formen part de la festa.

 

L'informe del Consell de Cultura Popular 

 

El ball dels Cossiers de Montuïri és un conjunt de danses populars que du a terme un grup de dansaires format per sis cossiers i una dama, als quals s’afegeix la figura del dimoni i una colla de músics que toquen xeremies, flabiol i tamborí.

 

El seu origen és desconegut però els estudiosos el relacionen amb antics rituals oferts a divinitats agràries per aconseguir la fecunditat de la terra i per agrair les collites obtingudes. Les danses dels cossiers de Montuïri -sumen onze balls, alguns recuperats els darrers anys- es manifesten tres dies l’any, amb un recorregut semblant pels carrers del poble: el 15 d’agost, festa de l’Assumpció, i els dies 23 i 24 d’agost per la festivitat de Sant Bartomeu.

 

“El fet que el ball dels Cossiers de Montuïri s’hagi mantingut ininterrompudament de manera inalterada en el seu espai, en el seu temps i amb els elements que li són propis li atorga un alt valor identitari”, sosté l’informe del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca. Els elements que en formen part –moviments de ball, música, vestimenta...- “són reconeguts i compartits com a part integrant i representativa del seu patrimoni cultural”. Una festa que “és transmesa i recreada des de la infància i que la comunitat la preserva i viu com una experiència sensorial única, que remet al seu passat com a poble però també al seu present i al seu futur”.

 

Trets que defineixen el patrimoni cultural immaterial, segons la UNESCO i que cal salvaguardar per potenciar l’estudi, la documentació i el registre, afavorint les condicions perquè la festa es mantengui viva. Aquest és l’objectiu que persegueix la declaració de Festa d’Interès Cultural.

 

La Fàbrica Nova de Sóller, BIC amb categoria de monument

 

Durant la mateixa sessió, la Comissió de Patrimoni ha donat llum verda a la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) de la Fàbrica Nova de Sóller amb categoria de monument.

 

Es tracta d’un dels pocs testimonis que resten de la importància de la indústria tèxtil a Sóller i és l’única fàbrica de teixits de Mallorca que conserva tots els seus components arquitectònics i gran part de la seva maquinària. És per això que forma part del catàleg dels 100 elementos del patrimonio industrial de España, elaborat pel Comité Internacional para la Conservación del Patrimonio Industrial.

 

La Fàbrica Nova va arribar a tenir fins a 44 telers i una seixantena de treballadors, cap al 1925. La producció se centrava a teixir camises, calçons i roba de cuina, una activitat que es va suspendre l’any 1970 quan la fàbrica va tancar.

 

El fet que s’hagi conservat in situ gran part de la maquinària original –motor de gas de pobre, caldera, teler de garrot, teler d’espasa, teler doble, màquina d’omplir canons, talladora de mostres, caixoneres de mostres de teles...- atorga al conjunt un valor patrimonial més singular ja que permet una comprensió i lectura més integradora de tot el conjunt fabril. Aquesta maquinària es considera que ha de quedar vinculada a la Fàbrica Nova i, per tant, forma un conjunt indivisible amb el conjunt edificat, i es beneficia també de la declaració de BIC.

 

La declaració com a Bé d’Interès Cultural inclou mesures de protecció del propi bé i del seu entorn per garantir-ne una bona conservació. S’han de conservar íntegrament les parts de l’element originari que han perdurat, tant pel que fa a l’estructura com a materials, tècniques constructives, acabats, tancaments, etc. I pel que fa als béns mobles vinculats a la declaració hauran de ser objecte d’obres de manteniment, conservació i de restauració.

 

La declaració BIC de la Fàbrica Nova de Sóller serà efectiva una vegada sigui aprovada pel Ple del Consell de Mallorca, que n’és l’òrgan competent.