Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

L’exposició “Promontoris i Murades” mostra els resultats de les excavacions arqueològiques a Sa Ferradura i Cala Morell

L’exposició “Promontoris i Murades” mostra els resultats de les excavacions arqueològiques a Sa Ferradura i Cala Morell

(25/02/2018)

La mostra, que ha estat inaugurada aquest dissabte pel vicepresident Francesc Miralles, la batlessa de Manacor i el director insular de Patrimoni del Consell de Menorca, es pot veure fins el proper dia 6 de maig al Museu d’Història de Manacor.

L’exposició “Promontoris i murades. Els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca”, s’ha inaugurat al Museu d’Història de Manacor. L'exposició mostra els resultats de les investigacions desenvolupades des de 2011 pels membres de l'equip d'arqueòlegs del projecte "Entre Illes" als jaciments costaners de Cala Morell (Ciutadella) i de sa Ferradura (Manacor). Aquestes intervencions han estat dirigides pels arqueòlegs Montserrat Anglada, Maria José León i Antoni Ferrer, de Menorca; i Damià Ramis i Magdalena Salas, de Manacor. 

 

A la inauguració de la mostra, que s'ha celebrat l'horabaixa d'aquest dissabte 24 de febrer, han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, acompanyat de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; la batlessa de Manacor, Catalina Riera; el director insular de Patrimoni del Consell de Menorca, Antoni Ferrer; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manacor, Antònia Llodrà; la directora del Museu d'Història de Manacor, Magdalena Salas, a més de molts dels arqueòlegs i especialistes que han participat en el projecte. 

 

L'exposició Promontoris i Murades "és una oportunitat per prendre consciència de la riquesa arqueològica i patrimonial que tenim per descobrir" ha explicat la batlessa de Manacor, qui ha destacat la col·laboració institucional que ha fet possible el projecte. Una iniciativa que "dóna sentit als esforços que feim les institucions per difondre el nostre patrimoni, un patrimoni en forma d'ossos i pedres que, en aquest cas, serveix per unir pobles i per projectar la nostra història cap al futur", ha afegit el vicepresident Francesc Miralles. 

 

I és que el projecte "Entre Illes. Insularitat, interacció amb l'exterior i complexitat social: els assentaments costaners de l'edat del bronze a les Illes Balears" té com a objectiu recollir noves dades sobre els assentaments de l'edat del bronze situats prop del mar. Aquets projecte ha estat impulsat per l'Associació d'Amics del Museu d'Històroia de Manacor, l'Ajuntament de Manacor i l'Ajuntament de Ciutadella, amb el suport econòmic dels Consells de Mallorca i Menorca.

 

El projecte "Entre Illes" 

Quan es va iniciar aquest projecte, es disposava de poques dades sobre els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca, tot i que aquest tipus de poblats són relativament abundants, sobretot a Menorca. La major part de les dades disponibles provenien només de les excavacions de Cap de Forma (Maó), excavat per un equip de la Universitat de Sàsser (Sardenya) des de 1997. 

 

La interpretació tradicional d'aquests assentaments els relacionava amb el comerç marítim del bronze final, però gràcies a les investigacions desenvolupades a Cala Morell i Sa Ferradura, avui sabem que alguns van estar ocupats ja durant la fase anterior i que els contactes comercials amb l'exterior no semblen ser la motivació principal d'aquests assentaments. Aparentment, la seva ubicació a llocs costaners inaccessibles respon a la necessitat de defensar-se dels atacs d'altres comunitats, en diferents moments de la prehistòria que fins ara s'interpretaven coma eminentment pacífics. La prehistòria de les illes, per tant, es mostra més complexa que no es pensava fins fa uns anys. 

 

L'exposició compta amb un bon nombre de peces arqueològiques recuperades als dos jaciments estudiats, algunes d'elles excepcionals dins de la prehistòria de les Illes Balears. A través de textos didàctics, fotografies i il·lustracions realitzades expressament per a l'exposició, aquest muntatge explicarà al visitant les noves dades recollides a Cala Morell i Sa Ferradura, però també un resum dels coneixements actuals sobre el segon mil·lenni a les Illes Balears. Aquesta és una època cabdal de la nostra història, ja que és el moment en el qual sorgeix la primera cultura autòctona de les Illes, la de les navetes d'habitació, que donarà lloc finalment a la més coneguda cultura talaiòtica. 

 

Aquesta exposició ha estat promoguda i finançada pels Consells Insulars de Mallorca i Menorca i els ajuntaments de Manacor i Ciutadella. Durant els mesos d'octubre i novembre de 2017 ja va estar exposada a la sala del Roser de Ciutadella. La mostra romandrà oberta fins al 6 de maig. 

 

Al voltant de l'exposició s'han organitzat les següents activitats: 

 

VISITES GUIADES 

Visites guiades a l'exposició:

Dissabte 10 de març, a les 17 hores, abans de la peça del mes

Dissabte 7 d'abril, a les 17 hores, abans de la peça del mes 

Dissabte 19 d'abril, a les 19 hores, abans de la conferència 

Visita guiada al jaciment: 

Dissabte, 5 de maig, a les 10.30 hores, sortida del Museu. 

 

CONFERÈNCIES 

Dia 8 de març, a les 20.15 hores: "El context cultural dels caps costaners: aproximació a l'edat del bronze a les Illes Balears", a càrrec del Dr. Damià Ramis. 

Dia 15 de març,  a les 20.15 hores: "El paisatge de Menorca i Mallorca a la prehistòria", a càrrec del Dr. Llorenç Picornell Gelabert i el Dr. Gabriel Servera Vives. 

Dia 19 d'abril, al es 20.15 hores: "El Museu de Ciutadella, col·leccions i gestió", a càrrec de la Sra. Majo León, directora del Museu de Ciutadella. 

Dia 3 de maig, a les 20.15 hores: "Pràctiques funeràries a l'edat del bronze a les Illes Balears", a càrrec de la Dra. Cristina Rihuete. 

 

ACTIVITATS ASSOCIADES 

Activitats per a escoles

Taller "Troba la naveta perduda" 

Adreçada a nins de 9 a 12 anys

Contacte Museu de Manacor, tel. 971 84 30 65