Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Consell i Govern creen una xarxa de pisos temporals per a situacions d’emergència

Consell i Govern creen una xarxa de pisos temporals per a situacions d’emergència

(15/04/2021)

L’IMAS i l’IBAVI han firmat el conveni de cessió de nou pisos destinats a persones vulnerables que hagin estat desnonades o que quedin sense llar perquè els propietaris no els hagin renovat el lloguer.

L’IMAS gestionarà i administrarà una xarxa de places d’allotjament amb caràcter transitori creada per Govern i Consell de Mallorca per donar cobertura a necessitats d’habitatge derivades de situacions d’emergència. Així es desprèn del conveni que el conseller de Drets Socials i president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Javier de Juan, i el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern, Josep Marí i Ribas, han firmat avui en un acte a la seu del Palau Reial en presència de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. 

En concret, l’IMAS disposarà de 9 habitatges cedits per l’IBAVI. Una quantitat que pot augmentar segons les circumstàncies, ja que l’objectiu d’aquesta xarxa és facilitar un allotjament a totes aquelles persones que, per alguna situació d’emergència, s’hagin quedat sense. 

«És imprescindible que les institucions públiques unim esforços per respondre a situacions d’emergència social i residencial, especialment, en un moment com l’actual», ha apuntat la presidenta Cladera. «El Consell està totalment implicat en les polítiques d’habitatge de Mallorca i actuam en casos d’exclusió residencial i vulnerabilitat des de l’IMAS, per garantir el dret a un habitatge digne i a un preu assequible. Aquesta nova xarxa de pisos temporals per a situacions d’emergència és una necessitat, ens permet al Consell ampliar les polítiques socials també en temes d’habitatge i evitar que ningú quedi al carrer, mentre se cerca una solució habitacional estable».

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha destacat que la cessió d’aquests habitatges a l’IMAS per part de l’IBAVI permet l’abordatge de situacions d’emergència i vulnerabilitat, solució que no es pot adoptar des del procés d’adjudicació reglada de l’IBAVI, que ha de seguir el seu llistat de demandants. Marí també ha ressaltat que part d’aquests habitatges eren fins fa poc propietat de grans tenidors i han estat adquirits pel Govern exercint el dret de tempteig i retracte. “Són pisos que estaven  buits i tancats i que ara seran per a persones en situació d’especial dificultat”, ha afirmat el conseller.

El president de l’IMAS, Javier de Juan, s’ha mostrat també «molt satisfet amb aquesta signatura. Unim forces per prestar un servei nou adreçat a un col•lectiu que, en un moment puntual de la seva vida, pugui tenir un problema residencial i es vegi en la necessitat de disposar de manera temporal d’un recurs com aquest, mentre els cercam una solució a llarg termini. El que uneix els dos instituts és precisament la protecció de les persones més vulnerables: l’IBAVI a través de l’accés a un habitatge digne i l’IMAS a través de la prestació de diferents serveis socials».

Les nou llars de què disposa ara l’IMAS – la majoria a Palma i a altres dos municipis de l’illa- estan adreçades a allotjar-hi de manera temporal persones, famílies o unitats de convivència amb necessitat d’habitatge que s’hagin quedat sense casa com a conseqüència de procediments de desnonament per impagament de la renda de lloguer i llançaments hipotecaris de la seva casa habitual, en el supòsit que aquest impagament sigui conseqüència d’una alteració significativa de les circumstàncies econòmiques i es trobin en situació d’especial vulnerabilitat. 

També hi podran accedir persones que quedin sense els seus habitatges perquè els propietaris no volen renovar el contracte de lloguer i es trobin en situació d’especial vulnerabilitat i les que es trobin en situació d’emergència residencial sobrevinguda.

L’habitatge tindrà un caràcter rotatori i s’ha de destinar a satisfer necessitats puntuals i transitòries. Les famílies que l’ocupin ho faran per un termini de fins a sis mesos, prorrogables en situacions excepcionals fins a sis mesos més. 

Durant la vigència d’aquest acord, que és de quatre anys prorrogables a quatre més, es podrà incrementar el nombre d’habitatges cedits per iniciativa de l’IBAVI o bé per petició expressa de l’IMAS.