Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El teatre, el circ i la dansa protagonitzen la producció pròpia del Teatre Principal

El teatre, el circ i la dansa protagonitzen la producció pròpia del Teatre Principal

(20/07/2017)

Les obres teatrals La nit de Catalina Homar, de José Carlos Llop, Darreres paraules, de Carme Riera, l’espectacle de circ Sentinel de Circ Bover i Las Muchísimas de Mariantònia Oliver son les apostes de la programació pròpia del Principal. A aquesta oferta s’afegeixen les coproduccions La classe de Sergio Baos, #Comviure de Diego Ingold i Joan Fullana i Mira Miró de Baal Dansa.

El Teatre Principal de Palma ha presentat aquest migdia les quatre produccions pròpies que estrenarà en els propers mesos. Es tracta de La nit de Catalina HomarLes darreres paraulesSentinel i Las Muchísimas, una oferta teatral, de dansa i circ que protagonitzen la programació de setembre a gener junt a les tres coproduccions anunciades el passat mes de juny: La Classe#Comviure i Mira Miró.

 

Aquestes set produccions s’emmarquen dins del projecte artístic del Teatre Principal de Palma que, en paraules de vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “està rebent el suport del públic, com ho demostra l’increment d’espectadors. La programació de la Sala Petita, més arriscada a través de nous llenguatges, està escurçant la distància que hi ha entre el Teatre Principal i el públic més jove. Alhora mantenim l’aposta per la producció pròpia i fomentam la presència del talent artístic de casa nostra. Per primera vegada, els espectacles coproduïts s’estrenen amb un calendari de gira definit amb presència tant als teatres municipals de Mallorca com en l’àmbit de parla catalana”.

 

L’aposta per una programació multidisciplinària variada; l’impuls a la nova creació i una política activa d’encàrrecs i estrenes d’obres inèdites; les col·laboracions estables per contribuir a la creació d’una xarxa de distribució entre teatres de titularitat pública insulars; i la promoció exterior, especialment en els territoris de parla catalana, de les produccions fetes a la nostra comunitat són alguns dels principals segells d’aquesta nova etapa del Teatre Principal de Palma.

 

Donar veu a Catalina Homar

La primera de les produccions presentades avui és La nit de Catalina Homar. Es tracta d’un monòleg original de l’escriptor mallorquí José Carlos Llop, que se representarà a la Sala Gran del Teatre Principal els dies 6, 7, 13 i 14 d’octubre. L’interpreta Catalina Solivellas i compta amb la direcció i escenografia de Rafel Lladó. La dissenyadora Cortana signarà el vestuari, Jaume Manresa el so i Miquel Angel Raió l’audiovisual. En aquest text, Llop ofereix una visió de Catalina Homar diferent de la que es coneix habitualment i la presenta com una dona amb criteris propis, amb una forta personalitat i no com un simple afegitó a la figura de l’Arxiduc.

 

Fins ara mai s’havia donat la veu a l’amant més popular de l’arxiduc Lluís Salvador. Sempre havia passat com un personatge secundari i pràcticament sense biografia. Tan sols com una vida parasitària del príncep austríac. A La nit de Catalina Homar, ella parla i s’esplaia. En paraules del propi J. C. Llop: “Ens diu el que sent i el que sentia, agafa protagonisme i ens demostra que va ser subjecte actiu de la seva vida i no comparsa. Parla de sentiments i d’idees, retrata el seu món, conta sobre el seu amant però també sobre l’amor i la soledat i el paper de la dona. Ens explica el seu paisatge com un referent moral però també com un autorretrat. Ens fa riure i ens regala duresa, però també vitalisme a rompre”.

 

La nit de CH, Catalina Homar és en la seva plenitud. A l’obra el personatge ens parla des de la mort. L’escenari pareix el Purgatori. És l’ànima de Catalina Homar qui ens parla i això li dona l’absoluta intemporalitat i atemporalitat.

 

Molt lligada a aquesta producció serà la següent, Les darreres paraules, l’adaptació teatral de la novel·la de Carme Riera de mateix títol (Premi Sant Joan 2016 de literatura catalana) amb dramatúrgia de Rafel Duran. Es posarà en escena a la Sala Petita els dies 12, 13, 19 i 20 d’octubre i estarà dirigida per Rafel Duran i interpretada per el reconegut actor català Andreu Benito i el menorquí Josep Orfila. Riera narra com en els darrers dies de la seva vida, l’arxiduc Lluís Salvador dicta les seves memòries al seu secretari, presentant també un arxiduc allunyat del personatge convencional acceptat popularment i ens dona a conèixer un Lluís Salvador més humà.

 

Aquest home lliure, gran aventurer, savi, humanista i sensible és descrit en la intimitat amb una forta personalitat autoritària que controlava qualsevol decisió o moviment de la seva ‘autèntica família’, així denominava al seu seguici. L'escriptora dibuixa un home que a les portes de la mort, malgrat haver tingut sempre el que ha desitjat, assumeix el fracàs de la seva vida emocional. Les relacions amb la cort austro-hongaresa fossin tan allunyades com ens han fet creure o van amagar fosques intencions polític-imperials molt més perilloses del que ningú pugui arribar a pensar? L'acció escènica transcorre en una habitació del castell de Brandeis an der Elbe (prop de Praga, actual Txèquia), dies abans de la mort de l'arxiduc el qual empès per la necessitat de fer justícia confessa a Erwin Hubert, el seu últim secretari, certs aspectes tèrbols que contradiuen la ‘versió oficial’ sobre els esdeveniments que van canviar el mapa polític europeu del segle XX: la tragèdia de Meyerling i l'atemptat de Sarajevo, que va deslligar la I Guerra Mundial

 

Circ a la Sala Gran per Nadal

Sentinel és una producció del Teatre Principal de Palma amb la aplaudida companyia mallorquina Circ Bover, que estarà en cartell a la Sala Gran els dies 22, 23, 26 i 27 de desembre dintre de la campanya nadalenca. Sentinel, que serà la primera peça de gran format de sala de la companyia sineura, és una idea original de Sebastià Jordà, director de Circ Bover que en aquesta ocasió compta amb la direcció artística de Pau Bachero i la direcció d’art de Xesca Salvà. Els intèrprets, que van ser seleccionats per un càsting obert fet a Mallorca i Barcelona al mes de març, seran Jess O’Connor, Martina Covone, Andrea Sperotto, Adriano de Carvalho i Joan Vila. La proposta, que al Principal comptarà amb música en directe,  narra la història d’un poble que viu lluny de la civilització occidental i que manté una estreta relació amb la natura.

 

Finalment, el 26 i 27 de gener de 2018 arribarà Las Muchísimas, de Mariantònia Oliver. Las Muchísimas és un projecte de dansa fruit de la llarga trajectòria que la reconeguda coreògrafa mallorquina ha desenvolupat en l’àmbit de dansa social. Las Muchísimas, estrenarà a Palma després d’un procés de treball fet a cavall entre Mallorca, Eslovènia i Catalunya. El projecte construït amb 19 dones entre els 62 i els 75 anys, pren com a punt de partida la felicitat. Un sentiment arrelat a l'alegria de ser qui som, la satisfacció de poder mirar-nos al mirall i reconèixer tot el camí fet amb identitat pròpia. L'alegria de contar des dels referents de cadascuna, des de la bellesa i la humilitat, aquestes informacions que són l’esdevenir de la vida i de la història. Des del cos i el coratge d’exposar el que som ara, amb les sabates usades.

 

50 anys de Maria del Mar Bonet

Igualment, durant el encontre amb els periodistes, el director del Teatre Principal ha avançat el concert Ultramar que el 30 de setembre oferirà la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet celebrant a la Sala Gran del Principal els seus 50 anys de carrera. El Principal serà la primera parada nacional d’una gira que s’iniciarà a La Habana i que durà aquest espectacle al Liceu de Barcelona, el Teatre Principal de València i el Teatre Fernando Fernán Gómez de Madrid.

 

Balanç de temporada 2016/2017

L’acte de presentació, en el qual han participat el vicepresident primer, Francesc Miralles i el director del Teatre Principal, Carlos Forteza ha servit també per fer balanç de la primera temporada del nou equip directiu. Aquesta temporada 2016/2017 s’han programat 75 espectacles (varen ser 39 a la 2015/16); s’han realitzat 129 funcions (118 a l’anterior) i el Teatre Principal de Palma ha acollit 35.306 espectadors (5.378 més que l’anterior temporada) aconseguint una ocupació global del 70% (front el 54% durant la 2015/16) i un preu mig de l’entrada de 16,44€ (20,74€ a la de 2015/16).