Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Servei d’Atenció Integral a Domicili de l’IMAS compleix amb la incorporació d’Andratx l’objectiu de 2021 d’ampliar-se a 20 municipis

El Servei d’Atenció Integral a Domicili de l’IMAS compleix amb la incorporació d’Andratx l’objectiu de 2021 d’ampliar-se a 20 municipis

(21/01/2022)

Un total de 37 municipis s'han adherit al programa

Es preveu que el 2023 el SAID estigui implantat a totes les localitats de Mallorca
 

El Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID) ja és present a 37 municipis mallorquins després de la incorporació d’Andratx al programa, la darrera de les 20 localitats a afegir-se en la fase d’ampliació anunciada el mes de març de 2021.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la consellera de Drets Socials i presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Sofia Alonso, han assistit a la presentació del servei que s’ha duit a terme a l’Ajuntament d’Andratx.

A l’acte, durant el qual s’han explicat el desenvolupament, els objectius i la implementació del SAID, hi han assistit el vicepresident de l’IMAS, Jaume Tortella; el director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin; el batle d’Andratx, Antoni Mir, i representants d’associacions socials i de la gent gran de la zona.

"Continuam estenent per tot Mallorca un servei que respon a una de les demandes més importants de les persones majors, que és ser atesos en el seu entorn, a casa seva i la seva família, amb una atenció professional individualitzada" ha expressat la presidenta Catalina Cladera.

"Avançam en una atenció a la gent gran dependent centrada en el seu dret a decidir com i on volen envellir i potenciam un servei que, juntament amb el residencial, afronta els reptes de l’envelliment progressiu i l’augment de l’esperança de vida de la població" ha apuntat Cladera, qui ha destacat que "també fomentam l'economia de cures i posam en valor la feina dels professionals sociosanitaris".

El SAID, en marxa des de l’any 2017, ofereix atenció integral i especialitzada a la gent gran en situació de dependència que vol viure i envellir a ca seva i romandre al seu entorn.

«És el model d’atenció cap al qual hem d’anar, el de tenir cura de la gent gran i de les persones amb dependència que volen romandre al seu entorn, devora la seva família i amics, però sense renunciar a una atenció professional», ha dit Sofia Alonso. Aquest programa, ha afegit, «a més de cobrir les necessitats dels usuaris  també serveix per valorar la tasca del cuidador, figura fonamental per crear riquesa a l’entorn local i llocs de feina de qualitat».

Les prioritats per al servei són avançar en la coordinació dels diferents nivells d’atenció (comunitària, especialitzada i sanitària), detectar possibles casos de risc, prevenir la institucionalització innecessària de les persones que podrien continuar vivint al seu entorn i millorar el benestar de les famílies i/o cuidadors oferint-los informació, formació i programes de suport específic.

Per complir aquests propòsits, des de l’IMAS s’estableix una metodologia de treball a partir d’un pla individual d’atenció (PIA) de cada una de les persones usuàries. Aquest inclou un pla d’atenció a la llar (suport a l’ordre, la neteja general del domicili, compra, elaboració de menús, etc.); un pla d’atenció personal (higiene, control de la medicació, suport i control de l’alimentació, suport a la mobilització de la persona dins el domicili, etc.); un pla d’atenció especialitzada, que incorpora les figures del terapeuta ocupacional, fisioterapeuta i dietista, i un pla de suport psicosocial d’atenció psicològica a la persona i a la família.

El batle d'Andratx ha agraït la col·laboració de l'IMAS i director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, ha destacat la importància de comptar amb la col·laboració dels ajuntaments, ja que «aquest tipus de servei no és una qüestió d’una sola administració, més aviat es tracta d’una feina conjunta, com ja s’està fent des dels serveis socials municipals, els serveis socials especialitzats i els serveis de salut».

La finalitat de l’IMAS és estendre el servei a tots els municipis de l’illa abans que acabi l’any 2023 i arribar fins als 1.000 usuaris. L’àrea treballa en el calendari d’ampliació que es desenvoluparà enguany i que es donarà a conèixer els pròxims dies.


 

Vídeos

visita Andratx