Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El programa “Gaudeix la Serra” transportarà gratuïtament infants, joves i gent gran a la Serra de Tramuntana

El programa “Gaudeix la Serra” transportarà gratuïtament infants, joves i gent gran a la Serra de Tramuntana

(01/07/2020)

El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial ha lliurat als batles del patrimoni mundial un exemplar de la inscripció a la llista de Patrimonis Mundials de la UNESCO.

El Consell de Mallorca ha presentat avui a la Mesa de Batles i Batlesses de la Serra de Tramuntana, en la primera reunió des de la declaració de l’estat d’alarma, les accions incloses al pla de reactivació social i econòmica del Consell “Mallorca Reacciona” que afecten directament els municipis de la Serra. 

«Mallorca Reacciona és un conjunt obert de mesures socials i econòmiques encaminades a protegir els col•lectius més vulnerables i un full de ruta per l’impuls de sectors productius, els municipis, i de tota la ciutadania de l’illa, coordinat amb el govern i els ajuntaments, també els de la Serra, a qui s’adrecen algunes de les mesures del pla del Consell per tal de dinamitzar l’economia dels municipis de la Serra i fomentar-ne tots els seus valors” ha apuntat la consellera de Territori i presidenta del Consorci Serra de Tramuntana, Maria Antònia Garcías. 

 

Acostar la Serra a la població

Una de les accions destacades del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial serà la posada en marxa del programa “Gaudeix la Serra”, per promoure visites de grups d’infants i de joves i de gent gran a la Serra. Ja és una tradició a moltes escoles de Mallorca la sol•licitud d’un servei de transport col•lectiu per gaudir d’una estada en algun punt de la Serra de la seva elecció. Aquest servei no es va poder oferir als centres en els darrers mesos del curs 2019/2020 a causa de les mesures de seguretat per la pandèmia del coronavirus, per la qual cosa s’han anul•lat un mínim de 200 serveis que ara es volen oferir a altres col•lectius.

Els grups de població que poden sol•licitar a partir d’ara aquest servei són,  d’una banda, els infants i joves que assisteixen a casals, escoles d’estiu o colònies -als mesos de juliol i agost- i els col•lectius de gent gran, a través de les associacions de persones majors de cada població - als mesos de setembre i octubre.

Aquesta acció té com a objectius donar a conèixer a la ciutadania els valors culturals, patrimonials i naturals de la Serra, és a dir, invertir en l’aprenentatge de la Serra. Alhora, la mesura ajudarà a dinamitzar el sectors del transports i turístic tant de la Serra de Tramuntana com de l’illa. 

 

Foment del consum local

També s’estan duent a terme iniciatives per fomentar el consum de productes del sector agrari de quilòmetre 0 i dels productes de la Serra de Tramuntana. Les accions consistiran en actuacions i campanyes per fomentar els productes km 0 i productes de marques de la Serra, així com actuacions que permetin posar en valor productes de l’indret. També es posaran en marxa campanyes i accions per promoure el productes amb segells de qualitat, com la denominació d’origen protegida (DOP) o la indicació geogràfica protegida (IGP). Se signaran aliances amb ajuntaments i entitats per augmentar les superfícies de terrenys cultivables a la Serra i s’establiran col•laboracions amb explotacions agràries i joves pagesos.

 

Aniversari de la Declaració

Aquesta setmana també s’ha celebrat el 9è aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial. La UNESCO, a la seu a París, va inscriure dia 29 de juny de 2011 la Serra de Tramuntana en la llista de patrimonis de la categoria de Paisatge Cultural. Per això, el Consorci ha lliurat als 20 municipis que la conformen un exemplar de la inscripció de la Serra de Tramuntana en la llista de patrimonis mundials de la UNESCO.

És el reconeixement de la comunitat internacional a la simbiosi quasi perfecta entre l’acció de l’ésser humà i la naturalesa, ja que cada civilització que hi ha passat ha transformat la terra per fer-la més habitable i, d’aquestes accions humanes, n’ha sorgit el paisatge actual. La dominació musulmana de Mallorca, entre el 902 i el 1229, és una etapa de gran transformació, reflectida en els sistemes de regulació hídrica a través de construccions com síquies, aljubs, sínies i pous; i les primeres construccions amb la tècnica mil•lenària de la pedra en sec. A partir de la conquesta cristiana de 1229, la Serra es regia pel sistema feudal i es dividiren els terrenys en grans latifundis amb funció agrícola i ramadera. La pedra en sec s’utilitzà per preparar el terreny per al cultiu d’olivera, vinya i gra. La transformació també arribà de la mà de visitants il•lustres com l’arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg-Lorena, que a finals del segle XIX adquirí una gran nombre de terrenys entre Deià i Valldemossa i hi construí miradors i camins per poder admirar la bellesa de la zona costanera.