Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Infomallorca Transparencia

ES

Webs oficiales

Atrás El Ple del Consell de Mallorca aprova la interpretació i la modificació del contracte amb Mac Insular

El Ple del Consell de Mallorca aprova la interpretació i la modificació del contracte amb Mac Insular

(28/07/2022)

L’acord implica la retirada de totes les demandes acumulades al llarg de tretze anys envers la institució

El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat el Reglament d’explotació del servei de gestió dels residus sòlids urbans de Mallorca. L’aprovació, que s’ha aconseguit amb 24 vots favorables i 8 abstencions, suposa l’inici d’una etapa nova entre la institució insular i la concessionària MAC Insular, responsable dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d’ús. La concessionària va suspendre el passat dimarts tots els contenciosos valorats en prop de 100 milions.

En aquest sentit, la presidenta Catalina Cladera ha destacat que «estam d’enhorabona i podem estar totes i tots satisfets, perquè és un acord molt positiu per a Mallorca, al qual hem arribat amb l’esforç de moltes persones i que suposa un punt d’inflexió en el contracte d’aquest servei, que resol una situació molt complexa i que hem estat capaços de desbloquejar, aportant una garantia jurídica que fins ara no teníem».

Per la seva banda, la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha valorat l’aprovació inicial com una molt bona notícia per a tota la població mallorquina i ha explicat que «l’esperit de l’acord d’interpretació i de modificació presentat és el de recuperar el sentit de la concessió i fer el contracte transparent i aplicable. I per suposat, acabar amb el conflicte legal existent, que podia acabar amb un resultat de penalitzacions del voltant de 100 milions que, sense dubte, afectarien la integritat de la institució».

«Malgrat la inflació econòmica actual i l’augment del cost de la vida, el meu compromís es el de mantenir el preu de la tarifa com el tenim ara (en valors de 2009) i, així, poder assegurar que estam al costat de la ciutadania quan més ho necessita», ha afegit la consellera Ribot.     

L’origen de la problemàtica amb la concessionària es remunta al 2003, quan es va signar un contracte en què el Consell de Mallorca convertia MAC Insular en la concessionària per gestionar els residus de construcció, demolició (RCD), voluminosos i pneumàtics fora d’ús.

Antecedents

Tot i que l’activitat no va començar fins al 2006, ja es va podia veure en aquells primers anys que l’aplicació que es feia del contracte deixava l’empresa en unes condicions molt avantatjoses i sense marge de maniobra per a la institució. A partir del 2007 es varen començar a cercar vies per reformular la relació amb MAC Insular.

Durant la legislatura del 2011-2015, la consellera de Medi Ambient va proposar declarar la nul·litat del contracte entre el Consell i la concessió, però no es va aconseguir. El Consell Consultiu va resoldre que la nul·litat no era possible i que els problemes que presentava el contracte s’havien d’abordar per la via de la interpretació del contracte. Malgrat això, no la varen dur endavant.

A partir de la legislatura 2015-2019, es va fer una auditoria i consultoria econòmica profundes, amb un valor proper al mig milió d’euros. Les conclusions de l’auditoria no varen arribar fins al primer any de la legislatura actual. A partir d’aquí, i seguint les recomanacions del Consell Consultiu, es comença a interpretar el contracte amb MAC Insular.