Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Museu Marítim hissa veles i comença a navegar

El Museu Marítim hissa veles i comença a navegar

(01/12/2018)

El projecte impulsat pel Consell de Mallorca pretén convertir-se en un referent i acostar la nostra mar a la ciutadania

El Museu Marítim de Mallorca ha començat avui la seva travessia. El Museu, ha presentat de manera oficial la seva filosofia i ha convidat la ciutadania a acabar de definir un projecte ambiciós a través d'una exposició, una mostra amb diferents embarcacions tradicionals i diversos tallers d'artesans de la mar. És el punt de partida d'un museu que projecta tenir diferents seus repartides per l'illa. L'any que ve, a més de Ses Voltes, s'incorporarà al projecte el Museu Marítim de Sóller, tancat fa uns anys. De moment, la iniciativa comença a navegar a través d'un consorci format conjuntament amb el GOIB. El consorci liderat pel Consell (77%) col·laborarà amb l'Ajuntament de Palma i l'Autoritat Portuària de Balears.

Totes les institucions hi col·laboren de forma activa amb la intenció de conservar un patrimoni únic. De fet, i des de la desaparició del Museu Marítim de Balears (1972) no ha existit cap entitat museística o similar que s'hagi fet càrrec d'aquesta responsabilitat. Ara, segons el president del Consell, Miquel Ensenyat, "la importància de posar en marxa aquest espai és vital abans que se segueixi perdent més patrimoni nàutic". De fet, ha recordat que "si fa 15 anys hi havia 500 embarcacions històriques, ara només n'hi ha 70". Així, i d'acord amb el president insular "No volem que el patrimoni segueixi desapareixent". En aquest sentit, Ensenyat s'ha mostrat "satisfet" i ha assegurat que "és un dia d'alegria", ja que "fem la primera passa perquè aquest museu comenci a navegar i esperem que tengui una llarga travessia".
Ensenyat ha explicat que el Museu Marítim també s'ha concebut com una eina dinamitzadora de l'economia i la creació de llocs de feina. De fet, per la restauració i recuperació de les peces s'implicarà l'Escola de Mestres d'Aixa del Consell. Es recuperarà el sentit inicial d'aquesta escola.

El director gerent del Consorci Albert ha explicat durant la presentació que el Museu Marítim de Mallorca "es fonamentarà a partir de diferents eixos com ara la biodiversitat, arqueologia subaquàtica i com no el patrimoni marítim flotant i terrestre i les arts i oficis que l'han fet possible. Eixos que ens han d'ajudar a entendre d'on venim i com som com a societat, a la vegada que ens han de donar eines per treballar les diferents problemàtiques que ens voregen i que ens interpel·len des de la mar".
El Museu ha estat plantejat com un espai obert, participatiu i proper, on l'accessibilitat sigui el l'eix central. En aquest sentit, la consellera de cultura del Govern Balear, Fanny tur, ha avançat que s'impulsaran iniciatives de col·laboració amb la resta d'illes. Segons Tur, "el patrimoni marítim és molt fràgil alhora que valuós i per això cal preservar-lo". Tur ha recordat que ahir mateix el govern va aprovar el Projecte de llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes.

D'altra banda, des del Museu es volen recollir els desitjos i anhels de les diferents persones interessades en la mar i per això s'ha convidat a tothom a participar de la "Xarxa dels Desitjos", un espai on els visitants podran dipositar propostes que podrien incorporar-se al disseny del Museu o en les diferents exposicions que s'organitzaran a partir d'ara.
La presentació el projecte del Museu Marítim ha aprofitat també per retre homenatge a en Joan Manuel Pons, tècnic de patrimoni Marítim del Departament de Medi Ambient. Pons va impulsar l'escola de Mestres d'Aixa del Consell.