Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell vol fer de Mallorca un referent europeu en transició circular

El Consell vol fer de Mallorca un referent europeu en transició circular

(27/05/2021)

  • La presidenta Cladera ha presentat el Pla Mallorca Circular, que aspira a finançar-se amb 800 milions d’euros dels fons Next Generation.
  • Ha anunciat també la creació d’una oficina de suport als municipis de menys de 20.000 habitants per ajudar-los a gestionar els seus projectes europeus.

 

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, acompanyada de les vicepresidentes primera i segona, Bel Busquets i Aurora Ribot, i els consellers i conselleres executius de la institució insular, ha presentat avui el Pla Mallorca Circular Next Generation, a l’Estudi General Lul•lià de Palma.

A l’acte també hi han assistit representants de diferents institucions i partits polítics, agents econòmics, responsables i alts directius d’empreses mallorquines, directius de mitjans de comunicació i representants de diferents sectors de la societat civil.

Durant la presentació, la presidenta del Consell de Malloca ha destacat que aquest Pla vol fer de Mallorca «un referent de la transició circular a Europa» per «créixer d’una manera nova cap a una Mallorca més verda, més digital, més cohesionada i més resilient». 

Segons Cladera, «hem gestionat amb rapidessa la urgència provocada per la pandèmia, però també volem preparar bé el futur. Les mesures de resistència i reactivació no solucionen els nostres problemes estructurals i, per això, plantejam un pla que impulsi altres sectors productius i reforci la transició cap a una Mallorca més sostenible, circular, respectuosa amb el medi natural i eficient en l’ús de recursos». 

«Impulsar la transició circular és un acte de responsabilitat econòmica, social i ambiental», ha dit la presidenta Cladera, que ha demanat «la col•laboració  i implicació d’institucions, agents socials i econòmics, partits polítics i tota la societat mallorquina» en aquest camí. 

 

Un pla transformador 

El Pla Mallorca Circular Next Generation, inspirat en l’Agenda 2030 i els Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, està alineat amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern de l’Estat i el Pla de reactivació de les Illes Balears del Govern. 

S’estructura al voltant de les quatre transformacions situades en el centre de l’estratègia de sostenibilitat econòmica, ambiental i social, recollida en els Acords de Raixa i plasmada en el «Mallorca Reacciona», el pla de recuperació econòmica i social que el Consell de Mallorca va posar en marxa ara fa tot just un any i que es va ampliar recentment amb noves propostes de la majoria de grups polítics de l’oposició.    

«La transició ecològica, la transformació digital, la igualtat real de gènere i la cohesió social i territorial són quatre línies de feina crucials per recuperar el benestar i donar-li un impuls nou transformador a Mallorca», ha declarat Cladera.

 

800 milions d’euros

El Pla Mallorca Circular aspira a guiar la implementació de 800 milions d’euros dels fons europeus Next Generation, a través d’una proposta inicial de 24 projectes que fomenten la transició circular.

Els projectes compleixen les prioritats dels fons europeus de recuperació. Així, la inversió «verda» representa més del 52 % del pla total i inclou projectes que fomenten una transició energètica justa i inclusiva, com ara plantes noves de residus orgànics, recollida selectiva de residus i de reciclatge de vidre, a més d’una planta de generació d’hidrògen circular i accions d’impuls de l’eficiència energètica i del cicle d’aigua als municipis.

La digitalització s’acosta al 27 %  de la inversió i inclou projectes d’impuls a la modernització i digitalització de l’economia, com ara: l’Observatori de Turisme Sostenible 2030, la conversió dels municipis en destinacions turístiques intel•ligents i la creació d’un centre d’innovació turísitica, tecnológica, social i ocupacional a Magaluf (Calvià), entre d’altres.      

Els projectes de cohesió social i igualtat de gènere representen més del 21 % del total del pla i inclouen, entre d’altres, el Servei Integral d’Atenció a Domicili (SAID) de l’IMAS, que impulsa l’economia de cures, i una línia de crèdits subvencionats per a projectes empresarials transformadors liderats per dones.

 

Projecte compartit i suport municipal

La presidenta Cladera ha destacat el paper important del Consell en la reactivació de Mallorca i la vocació de ser una institució útil: «Volem participar en tots aquells projectes que ens ajudin a créixer d’una manera transformadora cap una Mallorca més verda, més digital, més justa i més resilient, ja sigui impulsant-los o col•laborant-hi. Per això, som i serem presents en tots els espais de cogovernança amb el Govern i els ajuntaments, per treballar de manera conjunta en els projectes que es finançaran amb aquests fons.»

En aquest sentit, la presidenta del Consell ha anunciat la creació d’una oficina de suport als municipis de menys de 20.000 habitants, per ajudar-los a gestionar els seus projectes europeus.
Cladera ha fet una crida a la societat mallorquina per a compartir el Pla Mallorca Circular: «El Pla segueix obert i, des d’aquí, estenc la mà a tota la societat mallorquina, perquè treballem junts per a la reactivació de Mallorca i sumem esforços per aprofitar l’oportunitat que se’ns presenta amb els fons Next Generation».

Podeu accedir a tota la informació del Pla Mallorca Circular fent clic aquí.

Vídeos

Acte Mallorca circular