Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell signa amb l’Ajuntament de Banyalbufar el conveni de restauració de la Torre de ses Ànimes

El Consell signa amb l’Ajuntament de Banyalbufar el conveni de restauració de la Torre de ses Ànimes

(12/12/2018)

El vicepresident primer, Francesc Miralles i el batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà han signat aquest matí el conveni per a la restauració de la Torre des Verger o Talaia de ses Ànimes. És la segona torre, després de la de Cala Pi, en la qual intervindrà la brigada de Patrimoni del Consell de Mallorca dins el programa que ha posat en marxa el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports per restaurar torres del sistema de defensa, vigilància i alerta de Mallorca (2017-2020).

Ja fa mesos que els arquitectes de Patrimoni del Consell elaboren el projecte arquitectònic que contempla les actuacions necessàries per aturar la degradació i garantir la seguretat a l’accés de la Torre de ses Ànimes, a Banyalbufar. Avui, amb la signatura del conveni de restauració entre el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Banyalbufar, s’ha fet una passa cabdal perquè la brigada de Patrimoni comenci a fer-hi feina a principi del mes de gener.

 

“Continuam treballant en la rehabilitació del sistema de torres de defensa de Mallorca. Tot just hem acabat les obres a Cala Pi i ara ja centram les feines en la restauració de la Torre de ses Ànimes”, ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, qui ha recordat que dins el programa de restauració de torres del Consell n’hi ha dues més previstes: la Torre Major d’Alcúdia i la Torre de Sa Mola, a Andratx. Un programa que està dotat amb 400.000 euros en mà d’obra de la brigada de Patrimoni. “Estam contents de veure com el programa avança i de poder sumar la col·laboració institucional entre el Consell de Mallorca i els ajuntaments, així com amb la propietat privada”, ha afegit Miralles, qui ha explicat que les actuacions a la Torre de ses Ànimes aniran encaminades a dos objectius: millorar la seguretat de l’accés i restaurar la torre. “L'accés a la torre es troba tancat en aquests moments precisament perquè el prioritari és garantir la seguretat de totes aquelles persones que visiten la zona. Amb la restauració de l’espai haurem de tenir cura dels accessos per fer possible que la gent continuï visitant la torre. Al patrimoni li hem de trobar un ús i ha de ser practicable perquè no hi ha res pitjor que caigui en desús”.

 

L’Ajuntament de Banyalbufar és propietari del 50% de la titularitat de la Torre de ses Ànimes i l’altra 50% està en mans de propietat privada –hereus de l’Arxiduc Lluís Salvador-, segons ha explicat el batle Mateu Ferrà, qui assegura que “la Torre de ses Ànimes és un símbol molt important per a Banyalbufar i per a Mallorca. Jo diria que és la torre insígnia de Mallorca. És difícil que hi hagi un mallorquí que no l’hagi vista plasmada gràficament a qualque lloc”.

 

El projecte arquitectònic que els tècnics de Patrimoni estan acabant d’enllestir a la Torre de ses Ànimes de Banyalbufar contempla l’adequació de l’entorn d’accés a la torre per millorar la seguretat dels visitants i això es tradueix, entre d’altres mesures, en la substitució de la barana d’ullastre per una protecció nova de durabilitat major i més segura; es revisarà el perímetre de l’esplanada; es replantejaran pendents, cantoneres i graons, així com el sistema de recollida de sobrants d’aigua de pluja i s’analitzarà el darrer tram d’accés a la torre per avaluar la seva possible substitució per una escala independent de la torre.

 

D’altra banda es treballarà en la restauració de la torre eliminant morters de ciment de portland utilitzats en anteriors restauracions per ciment de calç; es farà un nou terracat per aconseguir un revestiment més unitari; reposició de teules; millora de l’accés a la coberta de des l’interior de la torre; així com la substitució d’algunes de les bigues actuals.

 

En tots els projectes de restauració de torres previstos, el Consell de Mallorca es fa càrrec de la redacció dels projectes tècnics de restauració i aporta tant el personal tècnic com la mà d’obra per executar-los a través de la brigada de Patrimoni. Per la seva banda, la propietat es fa càrrec de les despeses com són materials i transport, així com d’obtenir llicències i permisos.

¿¿¿¿¿¿¿