Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell de Mallorca presenta el programa d’Educació Ambiental 2022-2023

El Consell de Mallorca presenta el programa d’Educació Ambiental 2022-2023

(15/09/2022)

El nou catàleg d’activitats per a tots els nivells educatius ha tingut molt bona acollida entre les escoles i ja s’han rebut 71 sol·licituds

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han presentat el programa d’Educació Ambiental per al curs escolar 2022- 2023 que compta amb un total de 16 activitats i la novetat d’incloure 9 contacontes enfocats a educació infantil. El passat 1 de setembre es va obrir el termini per fer-ne la reserva, i les places s’omplen per ordre d’arribada de les sol·licituds.

El programa de tallers s’organitza entorn a quatre blocs: medi natural, patrimoni etnològic, patrimoni marítim i activitats a l’aula. Com a novetat d’enguany, la llista d’activitats inlcou l’oferta complementària de contacontes per a educació infantil. Les activitats es dirigeixen a un grup classe (primària, secundària, batxillerat i cicles formatius) i tenen una durada que va dels 50 min fins a  les 2-3 hores.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient destaca dues activitats que  tenen una rellevància especial per al departament, la primera és per acostar el Parc Natural de sa Dragonera a l’alumnat perquè en coneguin la història, la fauna i la flora i, la segona, la que porta per títol «Una nit a la Serra», que permet als escolars passa un vespre en un refugi de la Serra. Les activitats amb més demanda són les de: Navegam amb La Balear, els Oficis de la Serra, Què feim amb els residus i el Canvi climàtic.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «el catàleg d’activitats d’educació ambiental que proposam per aquest curs escolar té com objectiu apropar els i les  estudiants al medi natural i despertar-los una consciència climàtica. Això és molt important entre els més joves, ja que és la generació que haurà de liderar la transició cap a un model diferent, un de més sostenible».

«Molts d’aquests nins i nines, especialment els que tenen un menor nivell econòmic, no tenen l’oportunitat de conèixer tota la riquesa natural que trobam a Mallorca o no poden accedir als coneixements bàsics en qüestions ambientals. Fer-los-hi arribar de forma àgil i divertida és bàsic per garantir la lluita contra la desigualtat, molt present en la consciència ambiental. Per això, oferim aquestes activitats de forma gratuïta i cada vegada oferim més suport al desplaçament. Perquè sigui realment per a tothom», ha afegit la consellera Ribot.

La directora insular de Medi Ambient ha explicat que «l’educació ambiental forma als més petits de la casa i això és ben important, ja que pot acabar involucrant tot el nucli familiar. A més, en el desenvolupament de les diverses activitats es genera un ambient molt proper i participatiu entre les educadores ambientals i l’alumnat i equips docents, de manera que es converteix en una experiència enriquidora amb la qual tothom gaudeix i aprèn.»

Llistat d’activitats

  1. Activitats medi natural: Coneguem el Parc de sa Dragonera, Els oficis de la Serra: finca pública de Son Amer, Els oficis de la Serra: fina pública de Galatzó, La casa de neu de Son Macip, El camí de Ribassos: Cala Deià.
  2. Activitats patrimoni etnològic: Raixa: l'aigua i la Serra, Els gegants del vent: el molí de Son Gornals, L'oli i la tafona: finca pública de Galatzó, El celler de Can Sabater, Can Garra Seca: construccions tradicionals i paisatge rural.
  3. Activitats patrimoni marítim: Navegam amb la Balear, Els mestres d'aixa i les barques de Mallorca.
  4. Activitats Aula: Actuem per aturar el canvi climàtic, Què feim amb els residus?, Reciclam l'oli de cuina, El malbaratament alimentari: amb el menjar no s'hi juga, La contaminació per plàstics a la mar.

Més informació: https://web.conselldemallorca.cat/educacio-ambiental

Contacontes educació infantil

  • Un dia de pesca (Tomeu Simó). Edat: 5-6 anys. Activitat relacionada: A través d’un joc de pesca, identificarem diferents espècies marines mediterrànies.
  • La tortugueta i el mar (Becky Davies i Jennie Poh). Edat: 5-6 anys. Activitat relacionada: Construirem un petit diorama del fons marí sense plàstics.
  • El jardí curiós (Peter Brown). Edat: 3-4 anys. Activitat relacionada: Elaborarem un llavorer amb llavors d’arbres autòctons, aplicant la tècnica d'escarificació de les llavors.
  • En el bosc del Pererós (Anouk Boisrobert i Louis Rigaug). Edat: 3-4 anys. Activitat relacionada: L'activitat consistirà en la realització d’una una postal pop up amb un bosc.
  • Granota de tres ulls (Olga de Dios i Eduardo Flores). Edat: 5-6 anys. Activitat relacionada: A partir de material reciclat, es proposarà als participants la creació d’animals fantàstics (els amics de la granota de tres ulls), per tal de trobar maneres de reutilitzar els envasos de rebuig i de reflexionar sobre les noves vides que poden tenir els nostres residus.
  • Res de res (Julien Billaudeau). Edat: 5-6 anys. Activitat relacionada: A partir d’una base donada, construirem un pop-up on els participants recrearan un paisatge inventat, com a exemple d'adaptació de les construccions humanes al mitjà existent.
  • El naixement d’una oreneta (Chiara Pirodi i d'Agnesse Baruzzi). Edat: 3-4 anys. Activitat relacionada: L’activitat consistirà en la construcció d’una caixa niu a partir de bricks reciclats, que els participants podran penjar al balcó o finestra de casa després de l’activitat.
  • Oceà (Anouk Boisrobert i Louis Rigaug) Edat: 3-4 anys: Activitat relacionada: Emprant una botella de plàstic reciclada, construirem un oceà ple de peixos, altres animals fantàstics... I sense cap residu!
  • Edu i la mor casa del món (Pablo Amor i Cristina Llorente). Edat: 5-6 anys. Activitat relacionada: Fent servir peces que recreen les pàgines del llibre, dibuixarem i construirem la millor casa del món amb criteris de sostenibilitat.

Inscripcions: enviau un correu electrònic a l’adreça electrònica següent: inscripciones@arquitectives.com