Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell de Mallorca presenta a l’Ajuntament de Llucmajor la nova planta de compostatge de matèria orgànica

El Consell de Mallorca presenta a l’Ajuntament de Llucmajor la nova planta de compostatge de matèria orgànica

(28/02/2022)

La vicepresidenta Ribot: la nova planta de Llucmajor suposarà un gran estalvi econòmic en el servei de recollida municipal

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha presentat el projecte de construcció de la planta de compostatge a Llucmajor al batle de Llucmajor, Éric Jareño. Aquest projecte s’emmarca en el pla estratègic «Tanca el cercle», per al tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca. A la reunió també han assistit el director insular de Residus, Juan Carrasco, i el primer tinent de batle i regidor d’Entorn Urbà i Manteniment, Bernadí Vives.

Llucmajor és un dels municipis on més matèria orgànica es genera de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial de matèria orgànica es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.

Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte «Tanca el cercle» té relació directa amb objectius diversos de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de compostatge ubicades a Llucmajor,  Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

Entre els avantatges que suposa el projecte de la nova planta de compostatge, la consellera Ribot ha destacat que «millorarà de forma significativa la sostenibilitat del municipi i suposarà un gran estalvi econòmic en el servei de recollida municipal, a més d’ajudar mediambientalment per a la reducció d’emissions en el transport dels bioresidus».

Per la seva banda, Éric Jareño, batle de Llucmajor, ha destacat que la reunió ha servit per conèixer de primera mà el projecte que ja està aprovat i ha destacat que «en les pròximes setmanes i mesos el nostre personal tècnic i el del Consell de Mallorca treballarà de forma conjunta perquè la nova planta tengui el menor impacte possible i analitzi el tema del transport i la convivència dels veïnats de la zona amb la planta de compostatge».

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha explicat que «des de la Direcció Insular de Residus estan totalment alineats amb les demandes del municipi llucmajorer i que es farà feina de forma conjunta per tal d’assegurar que tot va perfecte. La nova planta estarà tancada i comptarà amb tecnologia avançada que ens permetrà assegurar un funcionament òptim».

El projecte «Tanca el cercle» és el més consolidat i transformador en el qual està treballant la Direcció Insular de Residus i l’objectiu és tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca que contribuirà a donar una empenta al sector primari en competitivitat.

«La nova planta donarà una alternativa al municipi, per gestionar-ne les podes, perquè es podran dur a la nova planta i, per tant, es reduirà la distància en el transport, entre d’altres avantatges» ha afegit el director insular.

El caràcter estratègic de les plantes de compostatge implica tota la societat mallorquina, ja que una gestió dels residus millor i correcta ens farà més sostenibles en un context d’emergència climàtica, es reduiran les emissions i es generarà un compost que repercutirà directament en el territori.