Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Cultura col·labora amb el primer Festival Ànima

Cultura col·labora amb el primer Festival Ànima

(15/12/2021)

Està impulsat per Cinema Rodat i gira entorn de les cures i la salut mental, així com del suïcidi

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística patrocina, juntament amb la Direcció General de Cooperació del Govern i Fundació La Caixa, el primer Festival Ànima, cine i salut mental impulsat per Cinema Rodat, amb la participació MedicusMundi Mediterrània i la UIB. L’esdeveniment compta amb la col·laboració de moltíssimes entitats (llistades més abaix) i finançament del Consell i el Govern. En el marc d’Ànima s’han programat projeccions de pel·lícules i col·loquis posteriors a Palma (Cine Ciutat), Manacor (Conservatori Professional de Música) i Inca (Teatre Principal) entre el 16 i el 20 de desembre. 

Així, els sus serà dijous dia 16 al Cine Ciutat de Palma amb la projecció del documental Cuidar entre terres (produïda per Cooperacció i La Directa) i amb el col·loqui posterior sota el títol Cures mentals i salut global, amb l’Associació Kellys Unión Balear i Medicus Mundi. El mateix dia a Palma també es projectarà la pel·lícula Captain Fantastic, (amb Viggo Mortensen de protagonista), després de la qual es durà a terme el col·loqui titulat “salut mental i suïcidi”, amb membres de la Fundació Es Garrover, Gira-sol, GIPEC IB (Grup d’intervenció psicològica en emergències i catàstrofes) i la AFASIB (Amics i supervivents per suïcidi a les Illes). A tots els centres de projecció se seguirà el mateix programa.

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha reivindicat la cultura com a «eina de cohesió social, educadora i que visibilitza multitud de realitats». A més, Busquets ha lloat iniciatives com el Festival de cinema Ànima, que «a banda de tot l’esmentat anteriorment, també contribueix a eliminar estigmes relacionats amb la salut mental i convida a compartir experiències per crear comunitat, visibilitzar i donar escalf a qui es pugui sentir tot sol dins la seva realitat».

Segons han explicat des de l’organització, el festival està dirigit a la població en general i específicament a la gent jove perquè consideren que «ambdós temes, el suïcidi i les cures, són fonamentals per treballar-hi i créixer com a persones i com a societat». Així mateix, apunten, la salut mental «és l'etiqueta a través de la qual les nostres societats han decidit emmarcar una condició física, mental i emocional divergents o minoritàries. De manera deliberada, en molts casos aquest calaix de sastre invisibilitza les causes i estigmatitza les conseqüències d'habitar i viure els malestars. El patriarcat i el capitalisme, com a processos globals, actuen al seu torn com a virus que afebleixen totes les estructures associades de cures necessàries per acompanyar a les persones que pateixen». 

«Quan impulsàrem el projecte Cinema Rodat els objectius que ens marcàrem eren i són: transformar la societat des de la cultura cinematogràfica, lluitar contra l’estigmatització de les persona amb problemes de salut mental i integrar sociolaboralment a persones amb diagnòstic per salut mental. ÀNIMA recull aquests tres grans objectius i és la nostra primera producció «pròpia» que esperam tengui continuïtat», han explicat Sílvia Estarellas i Javier Pachón, representants de Cinema Rodat - Gira-sol per a la salut Mental i CineCiutat.

La directora general de Cooperació del Govern, Laura Celià, ha dit que el cinema és una eina fantàstica d'educació per a la transformació social. Una de les nostres línies de feina a la Direcció general consisteix en canviar la mirada de la ciutadania de les Illes envers les diferents problemàtiques que mos afecten globalment.

Des de Medicusmundi Mediterrània estem alegres de fer feina tractant de transformar els privilegis dels nords globals i de posar llum a les realitats que processos com el colonialisme, el patriarcat i el capitalisme configuren i invisibilitzen. En aquest context, les projeccions ens ajudaran a crear espais de reflexió col·lectiva al voltant de la vulnerabilitat i la fragilitat, molt més enllà dels diagnòstics i els calaixos, per a també reconèixer-nos com a una comunitat connectada i en resistència permanent, ha dit Atuk Iturregui.

 

Cartellera i programa del festival

Palma, CineCiutat (16), 17 a 21,30 h

Manacor, Conservatori (18), 10 a 14,30 h

Inca, Teatre Principal (20) ,17 a 21,30 h

 

Organitzen:

 

Cinema Rodat

Gira-sol per a la Salut Mental

MedicusMundi Mediterrània

UIB_OCDS

CineCiutat

 

Patrocinen:

Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes

Departament de Cultura del Consell de Mallorca

Fundació La Caixa

 

Col·laboren:

Ajuntament de Manacor

Ajuntament d’Inca

Estel de Llevant

Fundació Es Garrover

Obertament Balears

3 Salut Mental

Coordinadora d’ONGD

Fundació Teatre Principal d’Inca

Conservatori de Manacor

La Directa

Cooperacció