Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Infomallorca Transparencia

ES

Webs oficiales

Atrás Continua la col·laboració interinstitucional per promoure el Pacte de Batles i Batlesses entre els municipis de Mallorca

Continua la col·laboració interinstitucional per promoure el Pacte de Batles i Batlesses entre els municipis de Mallorca

(15/01/2020)

El Consell de Mallorca ha acollit la comissió de seguiment del Conveni del Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l’Energia de l’illa, a la qual han assistit representants dels ens coordinadors territorials del Pacte: Govern balear i consell insular. 

Així, el director insular de Cooperació Local, Jaume Tomàs; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti; i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han analitzat amb els tècnics i les tècniques dels diferents departaments els objectius assolits en relació amb el Pacte durant l’any 2019 i els que es volen establir per a 2020.

Pel que fa a les metes aconseguides, destaca el fet que tots els municipis de Mallorca s’han adherit als compromisos per 2030 dins el marc d’aquesta iniciativa europea, per exemple, reduir un 40% les emissions de CO2 a través de mesures d’eficiència energètica i un major ús d’energies renovables.
A més, cal remarcar també que els avenços aconseguits gràcies a la col·laboració en el marc del Pacte compleixen també aspectes relatius a la Llei de canvi climàtic i transició energètica, com ara l’article 22, que estableix que els municipis de les Illes Balears han d’aprovar plans d’acció per al clima i l’energia sostenible (els anomenats PAESC). Precisament, el Consell de Mallorca ha destinat 272.518,10 € per subvencionar la redacció d’aquests plans durant 2019.

 

Propostes per a 2020
Els Coordinadors Territorials del Pacte de Batles i Batlesses a Mallorca pretenen promoure la visualització i divulgació de la iniciativa entre la ciutadania. Alhora, les institucions estan compromeses a proporcionar assistència tècnica i estratègica en la implantació dels plans d’acció als municipis, així com ajut econòmic.  

Per a 2020 hi ha previstes línies d’ajut tant des del Consell de Mallorca com del Govern de les Illes Balears. Per una banda, el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local té pressupostats 1.750.000 euros per subvencionar les accions que facilitin assolir els objectius dels , i es preveuen subvencions relacionades amb el cicle de l’aigua. Per altra banda, la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius atorgarà ajuts per a la instal·lació de producció d’energia amb fonts renovables (fotovoltaica, biomassa, etc.) i punts de recàrrega; i la Conselleria de Medi Ambient i Territori n’atorgarà per a la prevenció i gestió de residus municipals.

La col·laboració interinstitucional vol oferir formació contínua relacionada amb el sector de l’eficiència energètica i l'adaptació al canvi climàtic (per exemple, en manteniment d'instal·lacions i punts de càrrega per a vehicles elèctrics).

Finalment, cal destacar que la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic fomentarà  que es comparteixin experiències i coneixements. En aquest sentit, la voluntat és establir un grup de treball amb tots els coordinadors territorials de les Illes Balears.