Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell de Mallorca incorpora 66,8 milions als pressuposts del 2021, provinents del romanent per superàvit de 2020

El Consell de Mallorca incorpora 66,8 milions als pressuposts del 2021, provinents del romanent per superàvit de 2020

(24/02/2021)

L'import es correspon a 39,5 milions d'euros de la liquidació del Consell de Mallorca, l'Institut de l'Esport Hípic, l'Agència de Defensa del Territori dels consorcis de Serra de Tramuntana, Museu Marítim de Mallorca i el TIC Mallorca, recentment extingit; i 27,3 milions de la liquidació de l'IMAS. El romanent es destinarà de manera preeminent a ajudes als sectors més afectats per la pandèmia i també a la reactivació econòmica dels municipis.

El Consell de Mallorca ha convocat aquest dimecres un ple extraordinari per informar de la liquidació de l'any 2020, que es va tancar el dia 15 de febrer, en un exemple de la capacitat de la institució per accelerar al màxim la tramitació i optimitzar al màxim els seus recursos per posar-los a disposició de la ciutadania.

El conseller d'Hisenda, Josep Lluís Colom ha explicat que la institució insular incorporarà als pressuposts del 2021 66,8 milions d'euros provinents dels romanents per superàvit de 2020. D'aquests, 27,3 provenen de la liquidació pressupostària de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, mentre que els 39,5 milions restants són el resultat de les liquidacions del Consell de Mallorca i de la resta d'ens autònoms, ADT, IEHM, CST, CMMM, i el ja extingit TIC Mallorca.

«Som conscients de les dificultats que ha generat el COVID-19 a milers de persones a Mallorca i és per això que ens dedicam a cercar les fórmules més adients per poder posar en marxa ajudes adreçades a la població i als sectors productius més vulnerables. I la nostra premissa és fer-ho quan abans millor», ha assenyalat el conseller Colom. Enguany el Consell de Mallorca ha estat de les primeres entitats locals en tancar aquesta liquidació.

Colom ha assegurat la incorporació d'aquest import als pressupostos, permetrà continuar tal com el Consell reforçant les polítiques i fins i tot crear noves línies d'ajuts a les famílies, empreses que pateixen les adverses conseqüències econòmiques de la pandèmia i promoure la reactivació econòmica dels municipis.

«El Consell ha plantat cara davant les dificultats des del primer moment de l'agreujament de la pandèmia. Des del primer moment hi ha hagut la voluntat i capacitat de generar ingressos per fer les polítiques necessàries», ha remarcat el conseller d'Hisenda, qui també ha recordat l'agilitat i els bons resultats del Mallorca Reacciona. El conseller també ha explicat que la liquidació final del pressupost del 2020 «ha generat més recursos dels que en un principi havíem previst». Colom ha recordat que en l'aprovació del pressupost ja es va apuntar a la incorporació «d'una vintena de milions procedents de la liquidació de 2020» i al final aquesta quantitat ha arribat als 66,8 milions.

Del total del romanent incorporat al pressupost del Consell de Mallorca per 2021, 22 milions d'euros ja han estat assignats a partides de despesa concretes. En concret 5,5 milions d'euros es destinaran als pagaments del conveni d'ajuts de mesures de sostenibilitat i eficiència urbana municipal, un import que forma part de l'aportació del Consell de Mallorca a un conveni global de 33,3 milions d'euros que signat a tres bandes, entre els ajuntaments, el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca.

El conseller d'Hisenda ha apuntat que l'habilitació de partides del pressupost de 2021 amb aquest crèdit que prové dels romanents per superàvit de 2020 permetrà entre d'altres finançar les diferents línies d'ajuda que ja es tramiten des del passat mes de desembre des de la Fundació Mallorca Turisme. En aquest sentit el conseller Colom ha aprofitat per agrair la feina feta al conseller de Turisme, Andreu Serra i a tot el seu equip.

De la partida inicial provinent de romanents també hi ha una aportació de 6,3 milions a la Fundació Mallorca Turisme per a subvencions a sectors del teixit productiu i empresarial de l'illa que es troben en situació de vulnerabilitat per la impossibilitat de generar activitat per les restriccions aplicades per la contenció de la pandèmia. Està prevista també una partida de 750.000 euros adreçada a ajudes al sector cultural. I també es preveu una partida de 7,6 milions destinada a un nou pla de reactivació econòmica dels ajuntaments que ascendirà a uns 20 milions i que està pendent de firma amb el GOIB. Finalment, també es dedicaran 1,2 milions per a un expedient de contractació per la compra de dos camions d'extinció d'incendis per als Bombers de Mallorca.

En relació amb l'IMAS, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials farà ús de part dels romanents per reforçar les polítiques socials pròpies i també posar en marxa noves línies d'ajuts adreçades a ajuntaments i entitats del tercer sector.