Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell de Mallorca defensa la gratuïtat de l’ús del Túnel de Sóller després de la sentència del TSJB sobre el rescat de la concessió executat en 2017.

El Consell de Mallorca defensa la gratuïtat de l’ús del Túnel de Sóller després de la sentència del TSJB sobre el rescat de la concessió executat en 2017.

(18/02/2021)

La sentència núm. 108/2021, de 15 de febrer, de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha desestimat el recurs d’apel·lació interposat pel Consell de Mallorca contra la sentència 128/2020, de 13 de març dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma. Aquesta sentència de primera instància estimava la demanda presentada per “Compañía Concesionaria del Túnel de Sóller” i declarava nul el rescat de la concessió que va adoptar el Ple del Consell de Mallorca en 2017.

La sentència de primera instància i la recent del TSJB posen en qüestió la justificació de l’interès general que motivà la decisió del Ple del Consell de Mallorca del 2 d’agost de 2017 pel rescat de la concessió de la gestió del Túnel de Sóller, que va comportar la finalització del peatge que durant més de 20 anys, entre febrer de 1997 i desembre de 2017, han hagut de pagar els usuaris de la via per a poder-hi transitar.

El Consell de Mallorca considera que la decisió de declarar la gratuïtat del Túnel de Sóller és irreversible, i cal defensar que els ciutadans de Mallorca no hagin de pagar per circular per aquest tram de 3 kilòmetres de la xarxa viària de l’illa.

El Consell de Mallorca respecta la sentència del TSJB tot i que no en compareix el seu contingut. Considera que la finalització del peatge del Túnel de Sóller en 2017 estava plenament justificat I que el rescat de la concessió ja comportà l’abonament d’un just-i-preu marcat per un peritatge independent i avalat pel Consell Consultiu de les Illes Balears, xifrat en 17,4 milions d’euros.

El Consell manté el suport a la decisió adoptada per l’anterior equip de Govern, que va actuar en favor del interès general per a que tota la ciutadania pogués gaudir de manera lliure i gratuïta del lliure pas per la totalitat de les vies públiques de Mallorca, sense que es produïssin desigualtats en aquest sentit en funció del lloc de residència.

Contra aquesta sentència s’hi pot interposar recurs de cassació, però, en tractar-se d’un recurs extraordinari, el Consell de Mallorca ha d’estudiar la viabilitat de la seva presentació. El Consell de Mallorca esgotarà totes les vies possibles i seguirà fent feina per mantenir l’actual estatus de gratuïtat del Túnel de Sóller un fet que iguala aquest tram a tota la resta de la xarxa viària de Mallorca.