Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Consell reparteix 23,15 milions d’euros entre els ajuntaments de Mallorca

El Consell reparteix 23,15 milions d’euros entre els ajuntaments de Mallorca

(12/02/2021)

Les subvencions permetran fer obres i millores d’infraestructures i serveis municipals, així com dur a terme actuacions a favor de l’estalvi energètic i la reducció de gasos contaminants i altres accions sostenibles

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, han signat els convenis d’adjudicació de 23.150.000 euros en subvencions als ajuntaments de l’illa perquè puguin desenvolupar inversions en el marc dels Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i per a millores en serveis i infraestructures de competència municipal.

Així, la institució insular avançarà 19.887.000 € del pla d’inversions per a obres i actuacions de competència municipal a 52 ajuntaments i a l’Entitat Local Municipal de Palmanyola; i 3.264.000 € per dur a terme actuacions dels seus Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) als 53 municipis de Mallorca.

Són subvencions referents a dues convocatòries del Consell biennals, per als anys 2020 i 2021, que varen quedar assegurades dins el Pla Mallorca Reacciona, de reactivació econòmica i social post-covid, amb la voluntat que els ajuntaments fossin part important per posar en marxa l’activitat econòmica en els municipis una vegada passat el confinament. 

La presidenta Cladera ha explicat que aquestes línies de subvencions s’han blindat dins el Pla Mallorca Reacciona i s’han assegurat els recursos per als ajuntaments. A més, a aquests 23,1 milions d’euros “s’hi sumaran els 33,3 milions d’euros d’una convocatòria extraordinària per reactivar els municipis, i alhora, el Consell col·laborarà amb els ajuntaments amb el pla de xoc d’ajudes als diferents sectors econòmics, que cofinançarem amb Govern i consistoris, i que el Consell reforça amb 7,5 milions d’euros”, ha dit la presidenta.

Cladera també ha destacat “el compromís del Consell amb els ajuntaments, amb la reactivació i amb generar ocupació, i estam al costat dels municipis i dels sectors econòmics en aquest moment. Mobilitzam una part important de recursos via els ajuntaments molt lligats amb la reactivació econòmica”

El repartiment de les ajudes es fa amb criteris de població, amb la qual cosa els municipis que tenen menys habitants reben més quantia econòmica, mentre que els de més habitants en reben menys.

Precisament, el conseller Jaume Alzamora ha posat de manifest la importància d’aquestes subvencions als consistoris més petits, per als quals “aquesta ajuda econòmica és l’únic capítol d’inversió que tenen”. A més, ha destacat que en aquesta ocasió “s’ha avançat el 100% de la subvenció, cosa que permet als ajuntaments disposar dels doblers des del principi del procés”. 

Així mateix, per aquestes dues convocatòries s'han agilitzat els tràmits i, fent-les biennals, s’ha facilitat que els ajuntaments facin projectes de més envergadura. 

 

Pla d'inversions municipals

La convocatòria d’ajudes per a inversions de competència municipal 2020-2021 beneficia amb 19,9 milions d'euros 51 ajuntaments de l’illa i a Palmanyola, que podran dur a terme 133 actuacions (més moltes redaccions de projectes d’obra).

El conseller Alzamora ha explicat que es fan “projectes molt diversos, però que tenen un gran impacte en els municipis i en la ciutadania: millores per a l’estalvi energètic, millores en la xarxa d’aigua, espais més accessibles, voravies en bon estat, vehicles per oferir serveis públics o noves instal·lacions municipals”.

La quantia de l'ajut va dels 171.000 als 518.000 euros per municipi (pels dos anys).

Veure llistat de projectes 

 

Ajuts per als PAESC

Els Plans d’Acció són fulls de ruta per adaptar-se al canvi climàtic i fomentar l’estalvi energètic. La convocatòria de subvencions per posar en marxa actuacions d’aquests plans reparteix 3,26 milions d’€, amb els quals es duran a terme dos tipus d’actuacions: genèriques i d’inversió.

Per a les accions genèriques es concedeixen 894.000 €. Són per a  les campanyes de sensibilització, auditories, plans contra incendis, plans de mobilitat…

Per a les actuacions d’inversió hi ha 2,37 milions d'euros, perquè els municipis canviïn l’enllumenat públic, millorin la climatització  d’edificis municipals, instal·lin punts de recàrrega… 

Hi ha ajuntaments com Estellencs o Valldemossa que se’n duen fins a 65.000 € per fer aquest tipus d’inversions.

Veure llistat de projectes 

 

Administració electrònica

La signatura d’aquests convenis s’ha fet de manera electrònica per primera vegada, després que el Consell de Mallorca esdevingués administració sense paper el passat 2 de febrer. 

Es va posar en marxa la plataforma que permet gestionar d'una manera completament digital tota l'activitat administrativa, tant en l'àmbit intern de gestió d'expedients com de relació de la ciutadania amb la institució insular.
 

Vídeos

signatura conveni