Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Mallorca es posiciona en un lloc capdavanter de la xarxa turística internacional

Mallorca es posiciona en un lloc capdavanter de la xarxa turística internacional

(28/07/2020)

La Fundació Mallorca Turisme tramita la seva entrada a la xarxa d’Observatoris internacionals de turisme sostenible i serà admesa com a membre actiu de l’OMT el proper mes de setembre

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, han presentat avui el procés de candidatura a Observatori del turisme sostenible al sector turístic de l’illa en una reunió mantinguda a l’hotel Melià Palma Bay. En la presentació també hi ha participat el secretari tècnic del Departament de Turisme i Esports, Joan Gaspar Vallori.

Una vegada superada la tramitació, que s’espera es perllongui uns sis mesos, Mallorca serà la segona destinació d’Espanya en comptar amb un Observatori de turisme sostenible (actualment només Navarra en té), la 8a de la UE i la 31a a nivell mundial.

Tal com ha explicat la presidenta Cladera, “és un procés que inciàrem fa un any, però davant la situació que tenim, serà una eina important per aquest canvi de model, basat també en el turisme però que sigui un turisme sostenible, segur, intel·ligent, més modern i de qualitat”. A partir d’ara, “volem un procés participatiu amb la idea que a principis del 2021 el puguem presentar i pugui ser acreditat dins l’OMT”.

D’aquesta manera, Mallorca es posiciona entre els llocs capdavanters de la xarxa turística internacional. L’esforç per a la millora de la gestió i de la planificació estratègica té per finalitat consolidar-nos com a destinació líder en l’àmbit del turisme sostenible. Com ha dit Catalina Cladera, amb aquest Observatori, “seríem un referent en turisme sostenible”.

La candidatura es gestiona a través de la Fundació Mallorca Turisme, que també té en marxa  altres accions per posicionar l’illa: la inclusió en la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents; la incorporació a l’Organització Mundial del Turisme (que es farà efectiva el proper mes de setembre); i l’obtenció de la certificació UNTWO.QUEST, la certificació que també atorga l’OMT per certificar l’excel·lència, la qualitat, el lideratge estratègic, de gestió i de governança en els destins turístics.

Què és un Observatori de turisme sostenible?

Els Observatoris són una xarxa impulsada per l’Organització Mundial del Turisme amb l'objectiu de donar suport a la millora contínua de la sostenibilitat i col·laborar en la capacitat de recuperació del sector turístic mitjançant la vigilància sistemàtica i periòdica dels resultats i l'impacte del turisme.

Així mateix, els observatoris permeten comprendre millor l'ús dels recursos en el destí i fomentar la gestió responsable del turisme.

Mitjançant l'aplicació sistemàtica de tècniques de vigilància, avaluació i gestió de la informació, la xarxa proporciona instruments clau per a enfortir la capacitat institucional als encarregats de gestionar i planificar el turisme a les diferents destinacions.

 

Significat de l’Observatori per a Mallorca

L’illa de Mallorca tindrà una eina eficaç per posicionar-se entre les destinacions turístiques líders en matèria de gestió turística, des de les perspectives de la qualitat, el desenvolupament sostenible i la feina col·laborativa (tant a nivell local com internacional).

Cal destacar que l’Observatori de Mallorca estarà totalment alineat amb el Pla estratègic de turisme 2020-2023 i el Pla de reactivació del turisme (Post COVID19).

La feina principal de l’Observatori se centrarà en monitoritzar dades reals d’impacte econòmic, social i mediambiental del turisme a l’illa”. Així mateix, afavorirà generar noves fonts d’informació i anàlisi arrel de la cooperació i intercanvi entre els diferents membres de la xarxa d’Observatoris.

Aquest ens de l’OMT és també una excel·lent eina per generar sinergies i un aprenentatge cooperatiu per al disseny de polítiques i estratègies basades en els criteris irrenunciables de: desenvolupament sostenible, aprofitament constant dels avanços tecnològics i cura del patrimoni sociocultural.

 

Participació en l’acció

El conseller Serra ha destacat que “com s’ha fet amb el Pla estratègic de turisme i amb el Pla de reactivació turística, des del Consell s’ha generat un espai de debat i participació perquè la tramitació de la candidatura de l’Observatori, així com la futura gestió, sigui el resultat d’un procés compartit i participat, en el qual tots els sectors hagin pogut opinar i aportar”.

Així mateix, es crearan com l’espai web de participació que a partir d’aquesta setmana es posa en marxa per afavorir la màxima participació: https://observatori.fundaciomallorcaturisme.net

Per altra banda, es constituirà un grup permanent de feina “que comptarà amb la representació de tot el teixit socioeconòmic de Mallorca. La tasca es complementarà amb reunions sectorials de les diferents àrees que desenvolupament sostenible de Mallorca com a destinació turística”.