Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Ajudes de fins a 20.000 euros per a entitats que duguin a terme projectes per al desenvolupament rural de Mallorca

Ajudes de fins a 20.000 euros per a entitats que duguin a terme projectes per al desenvolupament rural de Mallorca

(01/12/2020)

L’entitat Mallorca Rural posa a disposició del sector agrari 600.000 euros provinents de la Unió Europea

Els membres de la Junta Directiva de Mallorca Rural, l’entitat publicoprivada encarregada de dinamitzar la zona rural de l’illa mitjançant el LEADER -una línia del Programa de Desenvolupament Rural de la PAC europea-, han presentat avui una convocatòria de subvencions a entitats privades per un valor total de 600.000 euros. 
Hi han participat el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, el president de PIMEM, Jordi Mora, i Mateu Morro, gerent del FOGAIBA. 

L’entitat Mallorca Rural està presidida pel Consell de Mallorca i en formen part la conselleria d'Agricultura del Govern balear -a través del FOGAIBA-, els ajuntaments de la zona LEADER i entitats de caràcter privat del sector agrari. Els imports de les ajudes provenen de fons europeus que es gestionen a través del FOGAIBA.

Els objectius que es persegueixen amb aquesta convocatòria s’han establert d’acord amb l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu 2014-2020 de Mallorca: suport al sector agrari i agroindustrial, conservació del patrimoni natural i cultural, gestió sostenible dels recursos naturals i suport transversal a l’impuls dels diferents sectors. 

El president de PIMEM, Jordi Mora, ha afirmat que aquesta convocatòria "arriba en un moment molt oportú i necessari i, per això, hi ha molta satisfacció". 

El conseller Alzamora ha volgut remarcar el compromís de les institucions membres de Mallorca Rural (Govern, Consell Insular i ajuntaments) i de les entitats privades “per treballar amb l’objectiu comú de dinamitzar les zones rurals dels nostres municipis i crear ocupació i activitat econòmica sostenible”. 

Per la seva part, el president del FOGAIBA, Mateu Morro, ha destacat «la gran importància» d’aquesta convocatòria «per reactivar i impulsar les explotacions agràries i les empreses agroalimentàries de Mallorca». 


Projectes de desenvolupament rural

Podran sol·licitar finançament persones autònomes, societats mercantils (màxim deu treballadors), societats agràries de transformació, cooperatives o societats laborals i associacions o fundacions locals sense ànim de lucre. La quantia màxima subvencionable és de 20.000 euros, que es poden destinar a la millora en béns immobles, a l’adquisició de maquinària i equipament, a despeses de personal o a l’assistència tècnica per executar els projectes.

Aquests projectes han de donar suport al sector agrari i agroindustrial, per exemple, a través de l’impuls al comerç detallista (canals alternatius de comercialització), la promoció de formes noves d’agricultura a través de projectes de cooperació i integrals, i la valoració de varietats locals i races autòctones. 

Així mateix, pel que fa al suport a la conservació del patrimoni natural i cultural, es finançaran accions a favor d’empreses en l’àmbit del turisme de caràcter naturalista o cultural, especialment si estan lligades a explotacions agràries.

També seran subvencionables les actuacions que promoguin un ús més eficient de l’aigua en l’agricultura i el pas a una economia baixa en carboni i capaç d’adaptar-se al canvi climàtic en els sectors agrari, alimentari i forestal.

Finalment, els projectes que es vulguin presentar a la convocatòria poden ser de formació i informació, de transferència de coneixements, sensibilització ciutadana i innovació en els sectors agrari i del medi ambient.

El termini de presentació de sol·licituds acaba el 21 de desembre de 2020. Les entitats interessades trobaran tota la informació de la convocatòria a http://leadermallorca.com/ 

36 municipis beneficiats 

La zona LEADER, on es poden desenvolupar aquests projectes, està constituïda per Alaró, Algaida, Ariany, Artà, Banyalbufar, Binissalem, Búger, Bunyola, Campanet, Campos, Consell, Costitx, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Llubí, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, sa Pobla, Puigpunyent, Sencelles, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Maria del Camí, Selva, Sineu, Sóller, Valldemossa i Vilafranca de Bonany.