Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

3,5 milions d’euros per pal·liar els efectes del canvi climàtic als 53 municipis de Mallorca

3,5 milions d’euros per pal·liar els efectes del canvi climàtic als 53 municipis de Mallorca

(22/07/2020)

El Consell Insular, en el marc del Pla de Reactivació Econòmica i Social «Mallorca Reacciona», manté el compromís amb la implementació dels plans d’acció per a l’energia sostenible i el clima (PAESC).

El Consell Executiu ha aprovat una convocatòria de subvencions per un valor total de 3.500.000 euros per als cinquanta-tres municipis de Mallorca, perquè duguin a terme actuacions incloses en els plans d’acció per a l’energia sostenible i el clima (PAESC) entre 2020 i 2021. Les accions han de contribuir a l’eficiència energètica, la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la reducció d’emissions de gasos contaminants.

La presidenta Catalina Cladera ha exposat durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu que és una iniciativa emmarcada dins el pla de reactivació social i econòmica de la institució insular: «teníem molt clar que el pla «Mallorca Reacciona» havia de refermar aquest tipus d’actuacions i és un bona notícia per als ajuntaments, perquè podran contribuir a lluita contra canvi climàtic amb inversions locals i marcar les seves pròpies accions de cara a desenvolupar l’Agenda 2030». 

Cladera també ha explicat que el repartiment de les ajudes es farà en funció de la població. Així, «els municipis amb menys població rebran la quantia més alta, mentre que els de més població tendran una ajuda menor. Els ajuntaments de menys de 2.000 habitants optaran a una quantia màxima de 87.500 euros, i els de més de 50.000 habitants tendran 33.150 euros». A més, en tots els casos «se’ls avança la subvenció amb un 100% de bestreta perquè engeguin els projectes».

Per la seva banda, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha volgut posat de relleu que des del Consell, com a coordinadors territorials a Mallorca, «que hem aconseguit que tots els municipis de l’illa s’adhereixin al Pacte pel Clima i l’Energia Sostenible, que és el que dona lloc a aquests plans d’acció que anomenam PAESC, un full de ruta per aconseguir uns objectius clau».

Així, Alzamora ha recordat que, per a 2030, «els objectius principals del Pacte són una reducció d’un 40 % de les emissions de CO2; la implantació del 27 % d’energies renovables; la millora del 27 % de l’eficiència energètica, i accions d’adaptació al canvi climàtic».

Aquestes ajudes faran possible accions com les següents:
●    Millores en l’enllumenat públic.
●    Instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctric o l’adquisició d’aquest tipus de vehicles.
●    Instal·lació de plaques fotovoltaiques.
●    Millora de la climatització o de l’envoltant tèrmic dels edificis.
●    Plans de mobilitat, de residus o contra incendis. 
●    Campanyes de sensibilització.
●    Actualització del PAESC.
 

Nombre d’habitants

Quantia màxima de les ajudes per municipis

1-2.000 habitants

87.500 €

2.001-5.000 habitants

75.300 €

5.001-10.000 habitants

63.800 €

10.001-20.000 habitants

50.500 €

20.001-50.000 habitants

39.600 €

>50.000 habitants

33.150 €

 

Els ajuntaments tendran un mes per presentar els seus projectes des de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i per rebre la subvenció hauran de signar un conveni de col·laboració amb el Consell. Les actuacions s’hauran de desenvolupar entre l’1 de gener de 2020 i el 31 de desembre de 2021.

El Pacte de Batles i Batlesses

El Pacte de les Batlies per al Clima i l’Energia és una iniciativa europea a la qual s’han inscrit més de 9.800 entitats locals compromeses a reduir en un 40 % les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2030. Altres compromisos dels municipis signants són millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions municipals que consumeixen energia i incrementar la producció d’energia d’origen renovable. La signatura del Pacte comporta elaborar un pla d’acció per a l’energia sostenible i el clima, on es proposen una sèrie d’actuacions per impulsar la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.

El gestor energètic municipal

El Consell de Mallorca exigeix que els municipi disposin d’un gestor energètic. En el cas de les mancomunitats, poden compartir-lo. Aquest gestor és l’encarregat del Pacte i el contacte amb l’Oficina del Pacte a Brussel·les. Per això, recull les dades i fa el seguiment de les accions implementades, dissenya estratègies de millora constant i proposa línies d’actuació per aconseguir una eficiència millor de les instal·lacions.