Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Els jardins de Raixa: nova ruta cultural del Consell d’Europa

Els jardins de Raixa: nova ruta cultural del Consell d’Europa

(10/11/2020)

Aurora Ribot ha lloat el reconeixement internacional tot recordant que «la finca pública de Raixa té uns jardins a l’abast de tota la ciutadania de Mallorca».

L’associació cultural d’Itineraris Europeus, de la qual els jardins de Raixa formen part, disposa d’una xarxa estable de 28 parcs i jardins històrics d’arreu d’Europa i després d’anys de feina per aconseguir la menció del Consell d’Europa se n’ha aprovat la candidatura. L’Institut Europeu de Rutes Culturals reconeix així la necessitat de fomentar el coneixement dels jardins històrics des del vessant patrimonial, cultural, turístic i d’educació i sensibilització per a la seva preservació.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que la certificació «Ruta Cultural del Consell d’Europa és una garantia d’excel·lència» i ha volgut recordar que «la finca pública de Raixa té uns jardins d’alt valor històric, artístic i social a l’abast de tota la ciutadania de Mallorca».

D’aquesta forma els jardins de Raixa com a part de l’Itinerari Europeu de Jardins Històrics s’equiparen a altres rutes tan importants com el Camí de Santiago de Compostel·la, la Ruta dels Vikings, la Ruta del Llegat Andalusí, la Ruta dels Fenicis o el Camí de l’Art Rupestre Prehistòric.

Entre els criteris per obtenir la certificació, el Consell d’Europa valora que el tema sigui representatiu dels valors europeus, estigui associat a una investigació científica, realci la memòria, la història i el patrimoni europeu, i doni suport a intercanvis culturals i educatius entre el jovent, entre altres criteris.

El director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha explicat que amb aquesta menció «Raixa passa a formar part dels parcs i jardins d’Europa que mostren valors artístics i històrics amb composicions arquitectòniques i hortícoles. Un patrimoni al mateix nivell que les rutes Megalítica, del Romànic o de le Corbusier, entre altres.»

Itineraris culturals d’Europa

Les rutes culturals són una iniciativa del Consell d’Europa des del 1987. Els Itineraris culturals demostren mitjançant un viatge per l’espai i el temps, com el patrimoni dels diferents països i cultures d’Europa contribueix a un llegat cultural viu i comú.

Amb els dos itineraris nous aprovats aquest mes d’octubre, el Consell d’Europa ja ha aprovat un total de quaranta itineraris culturals amb diferents temàtiques al voltant de la història i el patrimoni europeu que contribueixen a interpretar la diversitat actual d’Europa. Els itineraris culturals certificats se sotmeten a una avaluació periòdica cada tres anys.

Itineraris Europeus de Jardins Històrics

El ple extraordinari del Consell de Mallorca del passat dimarts 3 de novembre va aprovar adherir els jardins de la finca de Raixa a l’associació Xarxa Europea de Jardins Històrics. LLEGEIX la nota de premsa clicant aquí

Més informació