Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

L’IMAS consolida els programes Housing First i Housing Led com a via per a la reinserció social

L’IMAS consolida els programes Housing First i Housing Led com a via per a la reinserció social

(25/10/2020)

Des de la posada en marxa del Housing Led, 11 dels 40 usuaris han aconseguit autonomia residencial i està previst que altres 4 ho facin abans que acabi l’any

Un total d’onze usuaris del programa Housing Led de l’àrea d’Inclusió Social de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) han assolit plena autonomia residencial després de participar en aquest pla d’accés a l’habitatge adreçat a persones sense llar usuàries d'algun dels centres de la Xarxa d'Inclusió.

Des de la seva posada en marxa al desembre de 2018, el 27,5% de les persones han finalitzat amb èxit aquest programa aconseguint els objectius d’inserció social, consecució d’ingressos estables i autonomia residencial. A més, està previst que altres 4 persones finalitzin el procés abans que acabi el 2020, incrementant fins el 37,5% el percentatge de sortides. 

Una quarantena de persones -17 dones i 23 homes- han participat els darrers 22 mesos en aquest mètode alternatiu al model de centres que se sustenta en la cessió temporal d’un allotjament compartit en habitacions individuals a habitatges normalitzats i en l’acompanyament socioeducatiu.

Cada beneficiari del Housing Led disposa d’un Pla Individual d'Intervenció propi i exclusiu per tal de treballar amb ell el temps que sigui necessari fins a aconseguir la seva recuperació i la plena inserció social. 

Respecte els resultats de les diferents intervencions que s’han dut a terme, 35 persones s’han pogut empadronar als respectius habitatges. Això els ha permès accedir a l’assignació d’un centre mèdic, als serveis socials de base corresponents i a altres serveis d’oci, cultura o lleure.

Així mateix, 12 persones han aconseguit trobar feina mitjançant la derivació a serveis de treball especialitzats i altres 20 han pogut accedir a prestacions o subsidis de l’administració pública. El que garanteix, en un i altre cas, la consecució d’uns ingressos estables.

Pel que fa a la inserció social, 15 dels participants al programa han reprès o iniciat contactes amb familiars o amics que havien perdut a causa de la seva situació de sensellarisme. En pocs mesos els resultats són rellevants, però a llarg termini se limita l’autopercepció de discapacitat, se millora la salut mental, es redueix el consum de substàncies tòxiques i augmenta la qualitat de vida. 

Mallorca és territori pioner a nivell nacional en la implantació dels programes Housing First i Housing Led i el segon en quantitat de persones ateses dins d’aquestes metodologies, per darrera de Madrid. L’UTE Fundación RAIS -Asociación Provivienda és qui s’encarrega de desenvolupar aquests dos serveis d’inserció de l’IMAS.  

Després del confinament l'IMAS va habilitar 25 noves places de Housing First, que ara mateix compta amb amb 65 places. Aquest programa està adreçat a persones en situació d'exclusió social provinents del carrer i consisteix en facilitar un habitatge i iniciar un procés d'acompanyament i intervenció social amb l'objectiu d'empoderar-la per tal que sigui autònoma a tots els nivells. El procés es considera finalitzat positivament quan la persona no necessita de l'acompanyament i l'habitatge on ha iniciat aquest procés de recuperació pot esdevenir la seva llar.

En l’actualitat, devers 550 persones formen part de la Xarxa d’Inclusió de l’IMAS. Es calcula que altres 250 viuen al carrer a tota l’illa. L’IMAS té la intenció de seguir ampliant els pròxims mesos tant el Housing First com el Hosing Led.