Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Compromís unànime al Consell de Mallorca amb l'economia social i solidària i el desenvolupament local a l'illa

Compromís unànime al Consell de Mallorca amb l'economia social i solidària i el desenvolupament local a l'illa

(10/07/2020)

La presidenta i representants de tots els grups polítics han signat un pacte amb l'associació Mercat Social Illes Balears, en un moment de postcrisi sanitària que ha posat en relleu la necessitat d'un sector primari local sostenible i fort

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, acompanyada pel conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, juntament amb tots els grups polítics que integren la institució, han signat amb l'associació Mercat Social Illes Balears un pacte per fomentar l'economia social i solidària i el desenvolupament local a l'illa.

D'acord amb aquest pacte, s'establiran polítiques comunes de suport i d'impuls a una economia més humana, més social i més sostenible que contribueixi a la diversificació econòmica. Alhora, aquestes polítiques s'emmarcaran dins una estratègia de desenvolupament local.

La presidenta Cladera ha afirmat que "les iniciatives empresarials de l'economia social posen a les persones per davant el valor del mercat amb valors socials, ecològics i ètics, donant un valor més ample al producte o servei més enllà del que és el preu. Són empreses compromeses amb una sèrie de principis, com ara el desenvolupament social, la igualtat d'oportunitats, la cohesió social, la inserció laboral de col·lectius vulnerables, l'ocupació de qualitat, la conciliació familiar i laboral o la sostenibilitat".

Els objectius específics del pacte són incrementar l'activitat de les empreses i les iniciatives d'economia social i solidària, així com les polítiques de compra pública responsable. A més, afavorirà la visibilitat pública d'aquestes empreses i iniciatives, i el seu valor afegit social, ambiental i ètic. Per acabar, el coneixement de les iniciatives incrementarà també la cooperació entre elles.

En els pròxims mesos, es constituirà una comissió de seguiment del pacte, que tindrà com a primera tasca l'elaboració i aprovació d'un reglament de funcionament. Aquest òrgan estarà constituït per un representant de cada partit polític signant, un representant del Consell i cinc més designats per Comerç Just.

El Consell de Mallorca farà extensiu el pacte, en la mesura de les seves possibilitats, als ajuntaments de Mallorca en la pròxima Assemblea de Batles i Batlesses.

Eixos de feina

La Direcció Insular de Promoció Econòmica del Consell de Mallorca estava treballant en el pacte per implantar-lo al llarg d'enguany i, ara, en l'escenari de postpandèmia, s'ha fet més necessari que mai. Els efectes derivats de la crisi suposaran un repte important per a la cohesió social en l'àmbit local i per a les estratègies de desenvolupament local. Igualment, la crisi sanitària ha posat en relleu la necessitat d'una agricultura pagesa, local i sostenible, que permeti un major grau d'abastiment.

Precisament, el pacte pretén afavorir polítiques públiques en favor d'un model econòmic que faci front a les conseqüències de la covid-19, als reptes de l'emergència climàtica i a la necessària diversificació econòmica i promoció de la producció local a través de tres eixos de feina:

Eix 1. Polítiques de suport a les iniciatives i empreses de l'economia social i solidària, així com a les seves xarxes.
Eix 2. Polítiques de sensibilització i visibilització del sector.
Eix 3. Formació per afavorir la professionalitat i qualificació tècnica de les persones que treballen en iniciatives d'economia social i solidària.