Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

El Teatre Principal estrena Clitemnestra, de Colm Tóibín, dirigida per Agustí Villaronga

El Teatre Principal estrena Clitemnestra, de Colm Tóibín, dirigida per Agustí Villaronga

(21/09/2020)

Es podrà veure a la Sala Gran del 24 al 27 de setembre

El Teatre Principal estrenarà el dijous 24, a les 20 hores, el muntatge teatral Clitemnestra, la casa dels noms, original de l’escriptor irlandès Colm Tòibin i que compta amb la direcció d’Agustí Villaronga. Clitemnestra, la casa dels noms, una producció del Teatre Principal de Palma i Testamento, és una obra protagonitzada per l’actriu catalana Núria Prims que està acompanyada sobre l’escenari per Josuè Guasch, Marc Bonnín, Sara Sánchez, Marina Font i Aitor Gabaldà. L’escenografia ve signada per Rafel Lladó, a partir d’un concepte escenogràfic de l’artista plàstica Susy Gómez, que és també l’autora del vestuari.

A més de l’estrena del 24 de setembre, Clitemnestra, la casa dels noms es podrà veure el divendres 25 (21 hores), el dissabte 26 (20 hores) i el diumenge 27 (18 hores), una funció que també es podrà veure en línia en el web teatreprincipal.com.

En aquesta obra, Tóibín i Villalonga fan la volta al personatge de Clitemnestra, que la tradició ha mostrat com una dona cruel, assassina i mala mare que ha alimentat la misogínia dins la cultura occidental, per humanitzar-la i convertir-la en un ésser humà amb consciència, que pateix l’assassinat atroç de la seva filla.

Durant la presentació d’aquesta producció, Bel Busquets, vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, ha destacat aquesta visió nova que ofereix l’autor i ha celebrat «l’empoderament de la dona» que fructifica en aquesta Clitemnestra.

Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal ha recordat que Clitemnestra, la casa dels noms s’havia d’estrenar el passat 27 de març i que la situació sociosanitària derivada de la pandèmia de la covid-19 l’ha fet retardar fins aquesta setmana. Cerdà ha posat aquesta producció com «un exemple de resistència, que ha permès treure endavant aquest projecte costi el que costi».

Per part seva, Agustí Villaronga ha posat l’èmfasi en el paper que han jugat les constel•lacions familiars a l’hora d’anar construint aquest muntatge, donat que «la mitologia grega és considerada per molts com una gran constel•lació familiar».

Villaronga també veu una segona lectura, «tot i que en pot tenir moltes», en aquesta obra que és la de «qüestionar les lleis, els marcs legals i les institucions que les amparen».

Núria Prims, que dona vida a Clitemnestra, ha estès aquest maltractament del seu personatge i l’ha personificat en el «maltractament i menyspreu que han patit les dones durant segles» i ha assegurat que espera que «el públic que vengui a veure l’obra tengui el desig de justícia i de dignificació de la dona».

Després de l’estrena al Teatre Principal, Clitemnestra, la casa dels noms iniciarà una gira que la durà al Teatre de Manacor el 17 d’octubre i que més tard viatjarà a diferents escenaris, tant de les illes com d’altres territoris de parla catalana.