Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Les mesures per a la reactivació econòmica i social als municipis centren l’Assemblea de Batles i Batlesses

Les mesures per a la reactivació econòmica i social als municipis centren l’Assemblea de Batles i Batlesses

(14/07/2020)

L’Auditori de Manacor ha acollit la tercera Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca d’aquest mandat, que alhora ha estat la primera reunió presencial entre el Consell i els representants dels consistoris mallorquins des que va esclatar la pandèmia de la covid-19.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha encapçalat l’acte, durant el qual ha estat acompanyada de les vicepresidentes Bel Busquets i Aurora Ribot, i els consellers executius i conselleres executives de la institució. Tots han fet un repàs de les accions del Mallorca Reacciona, el pla de reactivació econòmica i social de l’illa, de cada un dels departaments, i els representants de les batlies han comprovat que els projectes avancen a bon ritme i continuen oberts a les seves aportacions.

De fet, la presidenta ha remarcat que el pla és resultat del diàleg institucional, polític i social, “i és un pla obert, que va evolucionant en funció de com avanci la situació econòmica i social”. 

Precisament, com que es treballa amb coordinació amb altres institucions, hi ha com a resultat, per exemple, el Pla de Millora de la Sostenibilitat i l’Eficiència Urbana: “un pla d’inversió en els municipis, en coordinació i amb cofinançament dels tres nivells d’administració: Govern, Consell insular i ajuntaments. Cada administració aporta una tercera part, i a Mallorca implica 33,3 milions d’euros que executaran els municipis i que, per tant, hem de treballar des d’aquí”. Finalment, la presidenta també ha recordat que des del Consell ja hi ha altres plans d’inversió en marxa per als municipis, “aquest del qual parlarem avui n’és un a més a més, dirigit a la sostenibilitat”.

 

Pacte per a l’Economia Social i Solidària i el Desenvolupament Local

Durant la trobada, l’Associació Mercat Social Illes Balears ha exposat els principis del Pacte per a l’Economia Social i Solidària i el Desenvolupament Local, un document que la setmana passada signaren el Consell i tots els grups polítics que l’integren. D’acord a aquest document, des la institució insular s'establiran polítiques comunes de suport i d'impuls a una economia més humana, més social i més sostenible que contribueixi a la diversificació econòmica. Alhora, aquestes polítiques s'emmarcaran dins una estratègia de desenvolupament local.

Amb aquesta exposició davant de l’Assemblea, el Consell ha volgut convidar als municipis a adherir-s’hi. Per a la presidenta Cladera, volem que tots sumin “en l’economia social en l’escenari post-covid, ja que hem de sortir de la crisi des d’un vessant més social”. 

 

Flexibilització de la regla de despesa

A proposta del batle de l’Ajuntament de Selva, s’ha aprovat per unanimitat un acord envers la gestió dels recursos i superàvits de les Entitats Locals. La presidenta ha recordat que, des del Consell, és una “reivindicació que no ens cansam de fer: poder emprar els superàvits que tenen els ajuntaments i els consells insulars per fer polítiques per poder sortir d’aquesta crisi”.

 

Proposta de reglament per al control de les colònies felines

La Direcció Insular de Cooperació Local ha presentat un reglament de gestió de colònies felines perquè aquells ajuntaments que ho vulguin el puguin adaptar als seus municipis i aprovar-lo al ple municipal. Els tècnics de la direcció insular, com a àrea que presta servei i assistència tècnica, jurídica i econòmica als ajuntaments, ha preparat aquesta normativa amb col·laboració de les Conselleries de Medi Ambient i Territori, d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de Salut; el COFIB; l’Ajuntament de Palma; el Col·legi de Veterinaris; i entitats ecologistes i animalistes.

La voluntat del Consell amb aquesta proposta de reglament és oferir una eina als municipis, després que molts consistoris mostressin durant l’any 2019 una preocupació comuna respecte a la presència incontrolada de moixos a les vies públiques, que provocava problemes de salubritat, malestar entre veïnats i perill per al benestar animal. 

 

Cooperació al desenvolupament i ODS

Durant l’acte també s’ha donat paraula al Fons Mallorquí de Cooperació i Solidaritat. Així, la presidenta del Fons, Maria Antònia Mulet, ha convidat als municipis a adherir-se al manifest per a la cooperació al desenvolupament, tal com ja ha fet el Ple del Consell. També s’ha exposat el suport que ofereix el Fons Mallorquí per a l’avenç en l’Agenda 2030 i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a l’àmbit municipal.