Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

"Essencials i imprescindibles". El Consell vindica en aquest 8M el paper de les dones en la pandèmia i la recuperació

"Essencials i imprescindibles". El Consell vindica en aquest 8M el paper de les dones en la pandèmia i la recuperació

(03/03/2021)

La institució insular ha presentat avui el programa d'actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones

La consellera de Presidència, Teresa Suárez, i la directora insular d'Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach, han presentat avui el programa d'actes i activitats organitzades en el marc del Dia Internacional de les Dones, el pròxim dilluns, 8 de març.

"Serà un 8M atípic i malgrat la pandèmia, ha de seguir essent una jornada de reivindicació i participació de la ciutadania per no baixar la veu, per seguir avançant cap a una Mallorca feminista, justa i igualitària» ha apuntat la consellera Suárez. "La pandèmia ens ha tornat a demostrar no només que les dones som essencials sempre, duent a terme tasques de cura i acompanyament, sinó que també som imprescindibles per a la recuperació social i econòmica de la nostra illa i de cada un dels nostres pobles", ha dit, recordant que el 80% dels serveis de cura, atenció a les persones, serveis de salut o neteja han estat duits a terme per dones.

Cuidadores, investigadores, dones que treballen als serveis socials, en salut o en tasques de neteja han estat al capdavant de les tasques essencials i tendran un protagonisme especial a l'acte institucional del Consell del dia 8, ja que cinc dones en representació de totes elles llegiran de manera conjunta amb la presidenta Catalina Cladera, el manifest institucional del Consell de Mallorca. L'acte institucional haurà començat abans, amb la penjada de la banderola amb motiu del 8M a la façana de la seu del Consell al carrer Palau Reial i dels principals edificis de la institució insular.


Jornada en línia

El lideratge de les dones i el seu paper en la recuperació social i econòmica centra una de les activitats principals organitzades pel Consell. Es tracta de la jornada "Essencials i imprescindibles, projectes d'emprenedoria transformadors liderats per dones", que es durà a terme el dia 10 de març. Una jornada en línia en la qual s'exposen projectes, experiències, eines i estudis amb relació al paper de les dones en la reactivació econòmica i hi col·laboren la Unió de Cooperatives, la Cambra de Comerç de Mallorca i el Casal de Dones.


Aula Maria José Varela

Coincidint amb la commemoració del Dia de les Dones i del primer aniversari de la seva mort, el Consell de Mallorca ha programat per aquest 8M la posada en marxa d'un nou projecte: l'Aula de Polítiques Feministes Maria José Varela. Es tracta d'un nou espai de formació que ret homenatge a la primera directora insular d'Igualtat, fundadora de l'escola de formació Genèrica, referent del feminisme a Mallorca i filla predilecta de l'illa.
"És una aposta del Consell en la nostra tasca de fer feina per una Mallorca Feminista i lliure de Violències Masclistes, i per això posam en marxa un espai formatiu en feminisme, dirigit sobretot a persones que es dediquen a la política ja sigui a l'àmbit municipal, insular o autonòmic i a persones que participen en col·lectius d'incidència política", ha explicat la directora insular Rosa Cursach, qui ha apuntat que "comptam amb professores de solvència i prestigi".

L'Aula Maria José Varela s'estrenarà el dia 24 i 25 a Inca i Manacor amb el primer curs "Construint pobles feministes; estratègies per repensar la política municipal". S'ha preparat perquè es pugui celebrar de manera presencial si la situació sanitària ho permet però també en línia. 

D'altra banda, l’escola de formació «Genèrica» del Consell de Mallorca treu aquests dies el seu catàleg formatiu i de sensibilització, corresponent al curs 2021 i que com sempre, es posa a disposició de tots els ajuntaments de Mallorca perquè els programin als seus municipis. El catàleg d’enguany arrenca amb 34 activitats diverses, totes lligades a l’àmbit de la igualtat (tallers, taules redones, activitats culturals...).

A més, el Casal de Dones també ha organitzat tallers, cursos i presentacions de llibres emmarcades en el 8M, i totes adaptades a la situació sanitària.

I com cada any, el Consell ha col·laborat amb els ajuntaments, a qui ha enviat el manifest perquè el repliquin a cadascun dels municipis de Mallorca i els anima també a penjar les banderoles reivindicatives a les façanes dels edificis municipals.