Atrás Un centenar d'experts de tot el món es donen cita a Mallorca per parlar dels molins

17-10-2018

El Congrés Internacional de Molinologia posa en valor la feina del Consell per recuperar un dels elements patrimonials més característics de l'illa

 

Durant tres dies del 18 al 20 d'octubre el Consell de Mallorca i ACEM (Associació per a la Conservació de Molins) reuneixen a Palma més d'un centenar d'experts al XI Congrés Internacional de Molinologia. Es tracta d'un encontre que, enguany, i sota el lema «Memòria, arquitectura, enginyeria i futur » es presenta amb l'objectiu de promoure l'estudi, la conservació, la restauració així com la posada en valor dels molins i l'enginyeria tradicional en l'àmbit internacional.

El congrés reuneix especialistes de 8 països diferents. D'aquesta manera, professionals i investigadors de l'arquitectura, l'enginyera, la història i la història de l'art, l'arqueologia, la restauració, l'etnografia, l'antropologia, la geografia i el turisme tendran l'oportunitat de compartir experiències. La cita, però, suposa a més, un aparador per mostrar la tasca realitzada per la Direcció Insular de Patrimoni.

De fet, el Consell de Mallorca ha aconseguit en els darrers tres anys posar en marxa la Ruta dels molins de l'Euroregió. Un projecte que ha permès intervenir en altres 6 molins que formen part d'aquesta Ruta i que ben aviat podria ampliar-se amb un nou element. Restauracions que se sumen a d'altres (adjuntam llistat d'intervencions).

Des del Consell també s’adjudicarà en breu una ajuda d'1 milió d'euros, directes del Consell, més altres 250.000 de l'impost de turisme sostenible, per a la rehabilitació de molins al pla de Sant Jordi.

La Directora Insular de Patrimoni, Kika Coll, destaca que si bé és cert que fa més d'una dècada que el Consell de Mallorca treballa en l'estudi, conservació i restauració dels molins, "en els darrers tres anys aquesta ha estat una tasca prioritària del Departament de Patrimoni. És el parc eòlic més gran d'Europa. Per això des d'un principi vàrem decidir posar en marxa un ambiciós pla de recuperació que ja ha donat bons resultats".

El President del Consell, Miquel Ensenyar, afegeix que "si no recuperam el nostre passat, no podrem deixar cap llegat a les futures generacions. I els molins, sense dubte, formen part de la nostra història col·lectiva. Durant molts anys, van ser part fonamental de l'economia de Mallorca. No són un simple element paisatgístic. Els molins són símbol d'una transformació. Són una peça clau per entendre el passat".

Adjuntam programa del Congrés i llistat d'actuacions fetes