
La cita és aquest divendres i dissabte, 15 i 16 de març, a Montuïri. Una trobada que organitzen el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports juntament amb l’Ajuntament de Montuïri i que reunirà durant dos dies els principals agents vinculats amb la salvaguarda de l’arquitectura tradicional.
L’arquitectura tradicional ha configurat el nostre paisatge i els escenaris de la nostra història, tant si parlam dels habitatges urbans i rurals com d’arquitectura del treball (molins, tafones, cellers, forns de calç, pous de neu, escars...) i d’infraestructures (camins, marges, parets, sèquies, fonts, rentadors, eres, aljubs...).
És aquesta riquesa la que es posarà damunt la taula els pròxims 15 i 16 de març, en motiu de les Primeres Jornades sobre Arquitectura Tradicional, que s’impulsen des del Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca. Una trobada que ja ha esgotat les places disponibles i que reunirà un centenar d’assistents, entre professionals del món de la construcció, historiadors, conservadors i restauradors, així com propietaris i usuaris d’aquestes construccions i persones interessades en aquesta temàtica.
Participaran en les Jornades: especialistes en arquitectura tradicional mallorquina, com Neus García Iniesta i Miquel Ballester; els historiadors Gaspar Valero i Maria Pocoví; la coordinadora de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial del Consell de Mallorca, Aina Serrano; així com els màxims experts en arquitectura tradicional de l’Estat, com són Camilla Mileto i Fernando Vegas. Tots ells parlaran de com salvaguardar l’arquitectura tradicional de manera respectuosa, tenint-ne en compte la importància cabdal, com a expressió d’una societat, però que està abocada a l’abandonament, a la transformació i a la desaparició, si no s’articulen els mecanismes adequats per evitar-ho.
L’objectiu d’aquestes Primeres Jornades és encetar una línia de feina des del Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca, a més d’oferir un lloc d’encontre per als professionals vinculats a l’arquitectura tradicional, així com per als propietaris i usuaris d’aquesta. Aquesta primera edició se centrarà en els habitatges permanents i, sobretot, en les diferents tipologies arquitectòniques, urbanes o rurals, de les diverses comarques mallorquines. En anys successius està previst tractar altres construccions o aspectes, com puguin ser les tècniques i els materials tradicionals.
¿¿¿¿¿¿¿