Atrás MAREMAGNVM es consolida com a festival dedicat a la cultura clàssica i creix amb activitats per celebrar el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics

Arriba la cinquena edició del festival de cultura clàssica MAREMAGNVM, una cita que creix en espais i activitats per a tots els públics. I que compta un any més amb la col·laboració del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, que enguany inclou dins la programació del festival un programa d’activitats per celebrar el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics, que se commemora el 18 d’abril.

“Quan va néixer MAREMAGNVM fa cinc anys ho va fer amb cinc tallers al Castell de Bellver. L’any següent vàrem venir al pati de la Misericòrdia i no hem aturat de créixer de manera exponencial”, ha explicat Pep Campillo, impulsor del festival, qui ha posat en valor el suport institucional que rep a través del Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Palma, entre d’altres entitats implicades.

“Si fa cinc anys m’haguessin dit que vendria Santiago Posteguillo no m’ho hagués cregut. Estam dins la xarxa de festivals de reconstrucció històrica del món clàssic”, afegeix Campillo. I és que Posteguillo és un dels convidats estrella de MAREMAGNVM 2019. L’escriptor, autor de diferents novel·les que transcorren a l’antiga Roma, oferirà aquest dijous una conferència al Caixa Fòrum. I és que el festival aposta, un any més, per combinar l’oferta divulgativa a través de tallers i activitats per a tots els públics amb propostes per a coneixedors del món clàssic. L’obertura del festival cap als estudiants continua essent un dels seus punts forts amb una nova edició de FORVM, tallers de recreació històrica, aquest divendres, 12 d’abril, de les 9 a les 14 hores al pati del Centre Cultural la Misericòrdia.

Aquest 2019 s’afegeix, a més, una nova línia de col·laboració des del Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca. Es tracta d’un programa d’activitats per conmemorar el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics, que se celebra el 18 d’abril. Una iniciativa que va ser proposada pel Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS) el 18 d’abril de 1982 i que l’Assemblea General de la UNESCO va aprovar el 1983. L’objectiu és promoure la consciència sobre la diversitat del patrimoni cultural de la humanitat, la vulnerabilitat i els esforços necessaris per a la protecció i conservació.

Un dels plats forts d’aquesta nova línia de participació és la taula rodona “Divulguem el patrimoni. Patrimoni i segle XXI”, que comptarà amb la participació de directors de diferents festivals de referència sobre el món clàssic com Tarraco Viva i experts en la divulgació d’aquest patrimoni.

Una altra de les activitats destacades és la projecció del documental “Grecia en el aire” de l’expert helenístic Pedro Olalla, diumenge, 14 d’abril, a les 17 hores al Teatre Catalina Valls. “Olalla té publicats molts llibres sobre Grècia”, explica l’arqueòloga del Consell de Mallorca, Helena Inglada, “i ens pareixia interessant convidar-lo perquè fa una reflexió sobre la Grècia actual des de l’anàlisi dels clàssics. Analitza la política i la societat contemporànies a partir d’aquests paràmetres; vincula el món clàssic amb una reflexió absolutament contemporània i sobretot de reivindicació de la ciutadania. De vegades el patrimoni ens serveix també per reflexionar sobre el present”.

Les activitats programades s'allarguen fins aquest diumenge, 14 d'abril a espais tan diversos com el Museu de Mallorca, el Centre Cultural la Misericòrdia, jaciments i necròpolis com l'Alzineret (Pollença) i la ciutat romana de Pollentia, entre d'altres.

Adjuntam programa de MAREMAGNVM MMXIX i del Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics.

¿¿¿¿¿¿¿

Información relacionada